Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βολές Έρογλου κατά Αναστασιάδη, προκλητικές δηλώσεις Μποζκίρ



«Είναι ακατανόητο η χρεοκοπημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να απορρίπτει, σαν αυτοκτονία, τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτήν η Τουρκία, η οποία έχει διανύσει δώδεκα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» υποστήριξε ο αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Μποζκίρ αναφέρθηκε στις «δυνατότητες που προσφέρει η Τουρκία», σχολιάζοντας τις προτάσεις για τη μεταφορά ύδατος από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και υποστηρίζοντας ότι «η μεταφορά του φυσικού αερίου με ασφαλή τρόπο στη Δύση και την αγορά της Ευρώπης, μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία, ο Μποζκίρ ρωτήθηκε για την απόφαση της Λευκωσίας σχετικά με τις συνομιλίες.

«Θα πρέπει να παρέμβουν οι χώρες που έχουν όφελος και συμφέροντα στην περιοχή. Πρέπει η Ελλάδα, με την ιδιότητα της εγγυήτριας χώρας να τηρήσει λογική στάση. Έχει σημασία η ΕΕ να πάψει να παρακολουθεί από τις κερκίδες και να κατέβει στο γήπεδο, για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Νομίζω ότι με τη συμβολή των χωρών που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και αποδίδουν σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα, θα αλλάξει η ανεξήγητη αυτή απόφαση που προκάλεσε έκπληξη», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ανησυχητικές οι έρευνες υδρογονανθράκων που κάνει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου στην δήθεν Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκικής πλευράς για δίκαιη κατανομή».

O κ. Έρογλου συνεχίζει να βάλλει κατά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Έρογλου επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να αιτιολογήσει την διακοπή των συνομιλιών. «Δεν πρόκειται να επαναφέρουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών με το ζόρι», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Έρογλου.  Στις 15.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κ. Έρογλου με τον νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, μια μέρα μετά την κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Έλληνας πρεσβευτής συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.

Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη (χτεσινή) κλήση του Τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη «διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόσυρση της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας από το τραπέζι των συνομιλιών, ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Κουντρέτ Οζερσάι αποτελεί πλέον παρελθόν για το Κυπριακό. Πριν από λίγο, μέσω «twitter», ο κ. Οζερσάι πληροφόρησε την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι σήμερα το πρωί, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έθεσε τέλος στην σταδιοδρομία στο αξίωμα του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Σήμερα το πρωί, ο κύριος «Πρόεδρος»αποφάσισε να τερματίσει το έργο μου στο αξίωμα του διαπραγματευτή. Με ενημέρωσε για αυτή την απόφαση του». Αυτό τόνισε ο κ. Οζερσάι στο σύντομο μήνυμα του.

Μέχρι χθες το βράδυ, ο κ. Οζερσάι πραγματοποίησε δηλώσεις στα τουρκοκυπριακά μέσα με την ιδιότητα του διαπραγματευτή. Στις τελευταίες δηλώσεις του δεν είχε δώσει την εντύπωση ότι ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από το «προεδρικό» του κ. Έρογλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Οζερσάι είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές» του Απριλίου.

O χάρτης των γεγονότων στην κυπριακή ΑΟΖ

Χάρτη, που απεικονίζει τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («navtex»).

Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συνταταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων». Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόκτηση του σκάφους «Μπαρμπαρός», έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ό,τι πριν από 3-4 χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Επίσης, με την τελευταία «navtex» της Άγκυρας η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογείται ως ακόμη πιο σοβαρή, καθώς: α) στις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, β) είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από την Άγκυρα σε μεταφορά πλατφόρμας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προωθεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις. Ενδεικτικό τούτου, τόνισε, είναι και το γεγονός ότι, «ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"».

Μιλώντας στο ΡΙΚ από το Μιλάνο και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ιταλική Προεδρία και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, ο Ιταλός ομόλογός του, προεδρεύων της συνόδου, εξέφρασε στήριξη στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της, επισημαίνοντας ότι στην ΕΝΙ-KOGAS, που διεξάγει γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», υπάρχει ιταλική κρατική συμμετοχή. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ακόμη ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι και ευρωπαϊκά και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ειδικά τώρα που αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι διοχέτευσης ενεργειακών πόρων.