Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

"Μία ζέστη, μία κρύο" για την υποψηφιότητα Δήμα



Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές για την υποψηφιότητα Δήμα δεν ήταν θετικές κάτι που πάντως ανέμενε το Μαξίμου.

Ωστόσο όπως σημειώνουν με νόημα συνομιλητές του Πρωθυπουργού υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος μέχρι την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου.

Η αριθμητική δείχνει πως δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή που θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Ακόμα και στην περίπτωση που ψήφιζαν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης, όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές τότε ο «λογαριασμός» δεν θα έβγαινε καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έφταναν τους 179.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, κορυφαία στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να προσεγγίσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και των ΑΝ.ΕΛ (12 βουλευτές) προκειμένου να συγκεντρώσουν τους 180.

Ήδη πάντως από του 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι 8 δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση Δήμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο για το οποίο μάλιστα ακούστηκαν πολύ θετικά σχόλια ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος που αντέδρασε αρνητικά πριν καν ανακοινωθεί το όνομα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Αντιθέτως, ο Παναγιώτης Μελάς άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την ΠτΔ.

«Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας», δήλωσε η Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν όσα υποστήριξε η Ραχήλ Μακρή. «Οχι, δεν θα ψηφίσω τον κ. Δήμα. Δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπήρχε περίπτωση όποιο και να ήταν το πρόσωπο, γιατί θεωρώ ότι είναι η ασφαλιστική δικλείδα που ευτυχώς υπάρχει στο σύνταγμα προκειμένου η χώρα να τελειώσει με αυτή την πολιτική» δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης που ήταν επικεφαλής της κίνησης των «8», οι οποίοι ζήτησαν εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τόνισε πως το πολιτικό κλίμα που επικρατεί αδικεί την υποψηφιότητα Δήμα, δείχνοντας πως θα καταψηφίσει τον «εκλεκτό» της συγκυβέρνησης.

«Δεν αλλάζει τίποτα η επιλογή Δήμα», δηλώνει ο ανεξάρτητος Βασίλης Καπερνάρος και τονίζει ότι μένει σταθερός στη θέση του.

"Μέσα σε αυτήν την αθλιότητα ζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές αυτές τις μέρες, αργυρώνητους τους ανεβάζουν, αργυρώνητους τους κατεβάζουν.

Όσοι δεν ψηφίσουν Πρόεδρο έχουν εξασφαλισμένο το δωμάτιο με τζάκι στον ΣΥΡΙΖΑ... Όσοι ψηφίσουν είναι πουλημένοι στην κυβέρνηση. Και νομίζω ότι αυτός που κάνει πάρτυ είναι η Χρυσή Αυγή" ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος.

«Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις παρούσες συνθήκες δεν ψηφίζω», ανέφερε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. "Θα ψηφίσω κατά συνείδηση" δήλωσε στο enikos.gr ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές» δήλωσε στο enikos.gr ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χρήστος Αηδόνης, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η υποψηφιότητα του κ. Δήμα μπορεί να υπερψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά οι αριθμοί

Με ξεκάθαρο το "όχι" φαίνεται πως πορεύονται οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη.

Πιθανόν "όχι": οι Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς

Ψηφίζουν "ναι": Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος.

Πιθανόν "ναι": Βασίλης Οικονόμου, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης, Αλεξόπουλος και η Κατερίνα Μάρκου.

Άγνωστό είναι τι θα πράξουν Μίκα Ιατρίδη, Βύρωνας Πολύδωρας και Στάθης Μπούκουρας.