Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υπονατριαιμία: Ποιες σοβαρές ασθένειες την προκαλούν και πότε κινδυνεύει η ζωή σας!


Η υπονατριαιμία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το επίπεδο του νατρίου στο αίμα σας είναι ασυνήθιστα χαμηλό. Το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που είναι μέσα και γύρω από τα κύτταρα σας. Όταν συμβαίνει αυτό, η στάθμη των υδάτων του σώματός σας αυξάνεται, και τα κύτταρά σας να αρχίζουν να πρήζονται. Αυτή η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή τους ασθενούς.

Τι προκαλεί την υπονατριαιμία

Το κανονικό επίπεδο νατρίου στο αίμα είναι μεταξύ 135 και 145 χιλιοστοϊσοδύναμα νατρίου ανά λίτρο (mEq/L). Η υπονατριαιμία συμβαίνει όταν το νάτριο στο αίμα σας πέφτει κάτω από το όριο των 135 mEq/L.

 Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου και κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπονατριαιμία, όπως:

-Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια χάπια νερού (διουρητικά), αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον πόνο, τα οποία αυξάνουν τη συχνότητα ούρησης και εφίδρωσης περισσότερο από το κανονικό.

-Προβλήματα σε καρδιά, νεφρά και συκώτι: Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τα νεφρά και το συκώτι μπορεί να αυξήσουν τη συσσώρευση υγρών στο σώμα σας, γεγονός που αραιώνει το νάτριο στο αίμα, μειώνοντας το συνολικό του επίπεδο.

-Σύνδρομο ακατάλληλης αντιδιουρητικής ορμόνης (Syndrome of inappropriate anti-diuretic hormone – SIADH): Σε αυτή την περίπτωση, παράγονται υψηλά επίπεδα αντιδιουρητικής ορμόνης και αυτό κάνει το σώμα σας να διατηρήσει το νερό αντί να το αποβάλλει μέσω της ούρησης.

-Χρόνια διάρροια ή έμετος: Αυτή η πάθηση κάνει το σώμα σας να χάνει σταθερά υγρά και ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο.

-Υπερβολική κατανάλωση νερού: Επειδή χάνετε νάτριο μέσω του ιδρώτα, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα τους αίματός σας σε νάτριο.

-Αφυδάτωση: Αν δεν παίρνετε αρκετά υγρά, μπορεί να αφυδατωθεί ο οργανισμός σας και άρα να χάσει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρολυτών.

-Ορμονικές αλλαγές: Η νόσος του Addison (ανεπαρκής λειτουργία των επινεφριδίων) επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού σας να παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματός σας σε νάτριο, κάλιο και νερό. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπονατριαιμία.

Συμπτώματα

-Ναυτία και έμετος

-Πονοκέφαλος

-Σύγχυση

-Απώλεια ενέργειας και κόπωση

-Ανησυχία και ευερεθιστότητα

-Μυϊκή αδυναμία, μυϊκοί σπασμοί ή κράμπες

-Κρίσεις επιληψίας

-Κώμα

Κίνδυνος για τη ζωή σας

Στη χρόνια υπονατριαιμία, τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν βαθμιαία σε μια διάρκεια πάνω από 48 ώρες και τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο ήπια.

Στην οξεία υπονατριαιμία, τα επίπεδα νατρίου πέφτουν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αιφνίδιου οιδήματος (πρήξιμο αγγείων) στον εγκέφαλο, το οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες φαίνεται πως διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας που σχετίζονται με εγκεφαλική βλάβη. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την επίδραση των γυναικείων ορμονών σχετικά με την ικανότητα του σώματος να ισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν έχετε μία ιατρική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας, ή αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για υπονατριαιμίας, όπως η συμμετοχή σε δραστηριότητες υψηλής σωματικής έντασης, και έχετε τα άνωθεν συμπτώματα του χαμηλού νατρίου στο αίμα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας.

http://www.mayoclinic.org/