Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βλέπω Όσα Αγαπώ!: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας



Μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, με τίτλο «Βλέπω Όσα Αγαπώ» (VLEPO OSA AGAPO) ξεκινά από BAUSCH Health Hellas υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς (www.gvrs.gr), με γνωστικό αντικείμενο τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, στην Ελλάδα.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε θέματα που αφορούν στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), η καλύτερη κατανόηση, η γνωστοποίηση των αιτίων της, η πρόληψη, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της αντιμετώπισης της πάθησης αλλά και στην παρότρυνση των ασθενών να επισκεφθούν έναν ειδικό οφθαλμίατρο, να μιλήσουν για τα συμπτώματα που βιώνουν, ώστε, στη συνέχεια, να ενημερωθούν υπεύθυνα και να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης «Βλέπω Όσα Αγαπώ» θα προβληθεί ευρέως, από διαφορετικά Μέσα ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός Τύπος, καθώς και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μηνύματα της πρόληψης έναντι της ΗΕΩ, θα φτάσουν αποτελεσματικά στο γενικό κοινό στην Ελλάδα.

Στη διάδοση του μηνύματος της εκστρατείας και την ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού, η διαδικτυακή ιστοσελίδα www.vlepoosaagapo.gr θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο διασποράς των κεντρικών μηνυμάτων της καμπάνιας και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά  με την ΗΕΩ. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα συμπτώματα, την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ΗΕΩ.

Αναφερόμενη στην εκστρατεία, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (GVRS), Μαρία Νισκοπούλου, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για μία πάθηση που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη στην όραση του ασθενούς. Όπως εξήγησε, η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του νευρικού χιτώνα του ματιού, υπεύθυνη για την οξεία όραση, τα χρώματα και την πρόσληψη των περισσότερων  οπτικών ερεθισμάτων.

Από τις πιο επιθετικές και συχνές παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν την ωχρά κηλίδα είναι η εκφύλισή της. Άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών μπορεί ήδη να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου, με την επίπτωση να αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας και να φτάνει το 25-50% στους 85χρονους, και το 50-100% στους 90χρονους ασθενείς. Στην Ελλάδα, υπολογίζουμε ότι υπάρχουν  πάνω από 30.000 πάσχοντες από την υγρή μορφή της νόσου που είναι η πιο επιθετική μορφή και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την κατάλληλη αγωγή.

Με την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, η επίπτωση της  ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας αυξάνεται και συμβαίνει στο πλαίσιο της «φυσιολογικής» γήρανσης του οργανισμού, όπως ανέφερε η κα Νισκοπούλου. Επομένως, όλοι οι παράγοντες που είναι γνωστό ότι «επιταχύνουν» αυτές τις διαδικασίες γήρανσης, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και γενικά ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οδηγούν σε μεγαλύτερες πιθανότητες για την εμφάνιση ή την ταχύτερη εξέλιξη.

Ως πρόληψη, συστήνεται ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος και η τακτική αυτο-εξέταση, ενώ μεγάλες επιστημονικές μελέτες (AREDS και AREDS II) έδειξαν ότι ασθενείς με μέτρια ηλικιακή εκφύλιση ξηρού τύπου στο ένα ή και στα δύο μάτια, ή προχωρημένη ξηρού ή υγρού τύπου στο ένα μόνο μάτι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου λαμβάνοντας καθημερινά έναν συνδυασμό αντιοξειδωτικών παραγόντων, βιταμινών και ψευδαργύρου.

Η συνηθέστερη μορφή θεραπείας στην «υγρού τύπου» Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας συνίσταται στη χορήγηση φαρμάκων που σταματούν την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων, τα οποία χορηγούνται με τη μορφή ενδοβόλβιων ενέσεων και απαιτούν τακτική παρακολούθηση και αγωγή».

Ενώ, ο γενικός διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία «Βλέπω Όσα Αγαπώ», επεσήμανε ότι έγινε με γνώμονα την παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.