Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Τι έδειξε μελέτη για τη ζάχαρη και τη στέβια – Είναι το καλύτερο υποκατάστατο;Λόγω των επιπτώσεων που έχει η ζάχαρη στην υγεία  μας έχει ξεκινήσει η αναζήτηση πιο υγιεινών υποκατάστατων, όπως η στέβια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκαντικών ουσιών.

 
 Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και άλλα ινστιτούτα στην Κίνα διεξήγαγαν πρόσφατα μια νέα μελέτη σε ποντίκια, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρέφονται με διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Neuroscience Research, υποδηλώνουν ότι η απόκριση των νευρώνων στη σακχαρόζη και τη στέβια είναι παρόμοια, υποδηλώνοντας ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι ένα εξίσου ευχάριστο αλλά πιο υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης.

«Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως και η χρήση γλυκαντικών ως υποκατάστατο της σακχαρόζης είναι μια τρέχουσα τάση στη βιομηχανία τροφίμων », δήλωσε ένας από τους ερευνητές. «Αν και όλα έχουν γλυκύτητα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τη σακχαρόζη. Επομένως, η αρχική μας ιδέα ήταν να διερευνήσουμε αν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα που θα μπορούσε να αντανακλά τις διαφορές μεταξύ αυτών των υποκατάστατων ζάχαρης σε πραγματικό χρόνο».

Πολλοί διαιτολόγοι συνιστούν τη στέβια ως υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς είναι πολύ γλυκιά αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο βασικός στόχος της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος των ποντικών αφού είχαν καταναλώσει στέβια, ζάχαρη ή ένα από τα τρία άλλα γλυκαντικά (δηλαδή ξυλιτόλη, γλυκυρριζίνη και μογροσίδες).

Τι έδειξε η μελέτη για τη ζάχαρη και τη στέβια

Σε προηγούμενη έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον παρακοιλιακό πυρήνα του θαλάμου (PVT) στον εγκέφαλο μπορεί να παρακολουθεί την εμφάνιση του ερεθίσματος. Στη νέα τους προσπάθεια, κατέγραψαν την ένταση δραστηριότητας στο PVT των ποντικών ενώ κατανάλωναν διάφορα γλυκαντικά και σακχαρόζη.

Για έξι εβδομάδες, τα ποντίκια τρέφονταν με διαφορετικά γλυκαντικά. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο και αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στο PVT που μοιάζει περισσότερο με αυτή που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο «συμβατή με τον εγκέφαλο» από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης.