Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα φρούτα και τα λαχανικά που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία



Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ότι κάνουν καλό στη σωματική υγεία. Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι κάποια από αυτά βελτιώνουν σημαντικά και την ψυχική υγεία, υπό ένα όρο όμως.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα τους, τα ωμά φρούτα και λαχανικά ενισχύουν την ψυχική υγεία και μετριάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, με όσους τα προτιμούν σε αυτή τη μορφή τους να είναι ψυχολογικά σε καλύτερη κατάσταση από όσους τα προτιμούν κυρίως μαγειρεμένα.

Αφού μελέτησαν 422 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 25 ετών, εξετάζοντας επιπλέον τις συνολικές διατροφικές τους συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα, το δείκτη μάζας σώματος αλλά και την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, κατέληξαν ότι μάλλον υπάρχει συσχέτιση της ψυχικής υγείας με την αφθονίας των μικροθρεπτικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών, που απορροφώνται ευκολότερα όταν αυτά είναι ωμά.

«Τα ωμά φρούτα και λαχανικά ίσως παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με όσα έχουν υποστεί επεξεργασία, εξηγώντας έτσι τον ισχυρό συσχετισμό τους με τη βελτιωμένη ψυχική ευημερία», αναφέρεται στην έρευνα, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα του Independent. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επεξεργασία των τροφίμων, όπως το μαγείρεμα τους «οδηγεί πιθανότατα σε υποβάθμιση των θρεπτικών συστατικών, περιορίζοντας έτσι τον ευεργετικό αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία».

Βέβαια, οι ίδιοι σπεύδουν να σημειώσουν ότι όπως παρατήρησαν ακόμη και η κατανάλωση μαγειρεμένων φρούτων και λαχανικών βελτιώνει τη διάθεση, ωστόσο τα οφέλη που βιώνουν όσοι τα καταναλώνουν ωμά, όπως ικανοποίηση από τη ζωή, μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και βελτιωμένη διάθεση, είναι απείρως περισσότερα. «Αν τα μοτίβα που παρατηρήσαμε επιβεβαιωθούν σε νέες μελέτες, θα μπορούσε να σημάνει ότι οι πολιτικές υγείας θα επικεντρωθούν στο να προάγουν την κατανάλωση ωμών και μη επεξεργασμένων προϊόντων για βέλτιστη ευημερία», σημειώνουν.

froutosalata

Και η έρευνα δεν σταματά εδώ, με τους επιστήμονες να έχουν καταρτίσει ακόμη και κατάλογο με τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά. Για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία λοιπόν, φροντίζουμε να καταναλώνουμε ωμά: καρότα, μπανάνες, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γκρέιπφρουτ, μαρούλια, εσπεριδοειδή, φρέσκα berries, αγγούρια και ακτινίδια. Επίσης, θετικό αντίκτυπο στη διάθεση μας μπορούν να έχουν και το σέλερι, το λάχανο, η ντομάτα και το κόκκινο κρεμμύδι -στην ωμή μορφή τους πάντα.