Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν 18.000 εμβόλια σε αναμονή για εμβολιασμό



18.000 εμβόλια προσφέρθηκαν από δύο εταιρείες στο ΚΕΕΛΠΝΟ δωρεάν, προκειμένου να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. 

 

Τόσο ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, όσο και οι ομιλητές, αναφέρθηκαν για αρκετή ώρα στο θέμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών και επαγγελματιών υγείας, το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όπως τονίστηκε ειδικότερα, οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί σήμερα ανέρχονται στο 10% με στόχο ο εμβολιασμός εφέτος να αγγίξει το 20%. 

 

Μάλιστα προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για αύξηση του εμβολιασμού, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην δημιουργία Κάρτας Εμβολιασμού, η οποία έχει δημιουργηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα είναι ατομική και θα υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. 

Ο καθηγητής Ρόζενμπεργκ, επεσήμανε ότι οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν δωρεάν και τους κάλεσε να δώσουν με το παράδειγμά τους το μήνυμα ότι στηρίζουν την δημόσια υγεία. 

 

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι την φετεινή χρονιά, η καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολισμό, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από πέρυσι, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες. Τόνισε ακόμη, ότι αποτελεί εγκληματική πράξη, ο μη εμβολιασμός, των παιδιών. 

 

Από την πλευρά του ο Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα καταγεγραμμένο περιστατικό γρίπης. Ο ιός της γρίπης εφέτος είναι ο Η3Ν2 ο οποίος καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο καλύπτει και τον ιό Η1 Ν1 και την γρίπη τύπου Β. Τον επόμενο χρόνο, θα έχουμε στην χώρα μας και το 4δύναμο εμβόλιο σημείωσε, προσθέτοντας ακόμη, ότι την φετεινή χρονιά θα χάσουν την ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στις ΗΠΑ, 40.000 άνθρωποι. 

 

Αναφορικά με τις Κλίνες Εντατικής ΜΕΘ, αυτό που άφησαν να εννοηθεί τόσο ο κ. Μπασκόζος όσο και ο κ. Ρόζενμπεργκ, είναι ότι ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ θα προκηρυχθεί ξανά, καθώς από 80 γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Από τις 200 κενές ΜΕΘ, συνολικά έχουν καλυφθεί 50