Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Σοκαριστικά στοιχεία για τον καρκίνο: Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από το 2020Πρόσκληση στην παγκόσμια κοινότητα για δράση απέναντι στις ανισότητες που εμποδίζουν τους ανθρώπους, διεθνώς, να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται για τον καρκίνο, απηύθυνε η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με την ενημερωτική εκστρατεία «Κλείστε τα κενά της περίθαλψης» (Close the Care Gap).

Η εκστρατεία διάρκειας τριών ετών, πέρυσι, επικεντρώθηκε στον εντοπισμό και την αναγνώριση των κοινωνικών και άλλων παραγόντων που εμποδίζουν την ισότιμη φροντίδα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Φέτος, το δεύτερο έτος έχει ως στόχο να ενώσει τις φωνές όλων στη διεκδίκηση της αλλαγής και της δράσης, αναδεικνύοντας την ιατρική πρόοδο και την επιστημονική καινοτομία, αλλά και κάθε ατομική ή ομαδική ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή του ασθενή με καρκίνο.

Το 2020 χάθηκαν 10 εκατ. άνθρωποι από καρκίνο και οι ανισότητες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις υπηρεσίες  φροντίδας επιβαρύνουν το φορτίο της νόσου.

Ο  πρώτος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τον καρκίνο του πνεύμονα FairLife, οραματίζεται ένα μέλλον όπου η φροντίδα για τον καρκίνο δεν θα επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες και θα συμπορεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καλύψει το κενό στην φροντίδα του καρκίνου, διεκδικώντας την εξάλειψη των ανισοτήτων, την ισότιμη πρόσβαση σε νέες, καινοτόμες θεραπείες και τη δίκαιη, ολιστική υποστήριξη σε όλους τους ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Νέα δεδομένα

H πρόεδρος της FairLife Κορίνα Πατέλη – Bell, δήλωσε: «Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανέναν κοινωνικό παράγοντα να καθορίζει την υγεία μας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η καινοτομία και οι εξελίξεις της επιστήμης δημιουργούν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου. Κατανοούμε πολύ καλύτερα τη βιολογία του καρκίνου, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του. Ωστόσο παρά την πρόοδο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να στερείται ακόμη και τη βασική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο θα τύχουν της φροντίδας που χρειάζονται».

Στο βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2023 συμμετέχουν οι: Χρήστος Αποστολάκος  ασθενής,  Γιάννης Φουντούλης Ολυμπιονίκης – Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Πόλο, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ψυχίατρος – Ευρωβουλευτής, Κορίνα Πατέλη Ιδρύτρια FairLife, Νίκος  Mαγγίτσης Ορειβάτης, Βύρων Κοκκαλάνης Ολυμπιονίκης Ιστιοπλόος, Ζήσης Σούλιος Ποδηλάτης- Πρωταθλητής Ελλάδας, Κική Τσακαλδήμη Ορειβάτης, Φώτης – Ορέστης Μικελάκης Εθελοντής FairLife, Πένυ Καραγκούνη Πρωταθλήτρια Beach Volley, Θωμαΐς Σαρακινιώτη Ομάδα FairLife.