Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 13 παράδοξα συμπτώματα



Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοσης αιτιολογίας πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που εξελίσσεται σταδιακά και πλήττει συνολικά την υγεία των ασθενών.

Υπερβολική κούραση, έλλειψη ισορροπίας, τσιμπήματα και μούδιασμα, επιβράδυνση της σκέψης, προβλήματα όρασης, συγκαταλέγονται στα κλασικά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η βλάβη όμως στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, έχει επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, οι οποίες εκδηλώνονται με πολλούς και συχνά μη αναμενόμενους τρόπους. 

Δείτε παρακάτω τα πιο παράδοξα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης:

Αίσθημα πίεσης: Ο πάσχων αισθάνεται ότι κάτι τον πιέζει σταθερά στο στήθος. Αυτή η πίεση μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του κορμού ή μόνο στη μία πλευρά του σώματος. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο ή δύσπνοια. Οι μυϊκοί σπασμοί στα πλευρά ευθύνονται για τη δυσκαμψία, η οποία συχνά υποχωρεί από μόνη της.

Εναλλαγές διάθεσης: Η νευρική βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα δακρύων ή γέλιου που δεν έχουν σχέση με το πώς αισθάνεστε.

Ανεξήγητη φαγούρα: Ένα περίεργο αίσθημα ότι κάτι σας προκαλεί την ανάγκη να ξύσετε το δέρμα σας, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χωρίς να υπάρχει όμως αλλεργία ή δερματικός ερεθισμός. Το φαινόμενο λέγεται δυσαισθησία και συνίσταται στην εμφάνιση αισθήσεων κνησμού, πόνου, καύσου, γαργαλαρίσματος ή άλλων ενοχλήσεων χωρίς να παρεμβαίνει ένα αιτιώδες ερέθισμα, ενώ άλλες φορές μεταβάλλεται η αντίληψη των πραγματικών ερεθισμάτων.

Νευραλγία τριδύμου: Είναι σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου, του πέμπτου κρανιακού νεύρου, το οποίο παρέχει κινητική νεύρωση στους μασητήρες. Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου είναι οξύς, διαξιφιστικός και περιγράφεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα ή σαν «μαχαιριές».

Αίσθημα καύσου στα πέλματα: Η δυσαισθησία μπορεί να επηρεάσει και τα πόδια, με αποτέλεσμα ο πάσχων να νιώθει ότι καίγονται τα πόδια του. Ο εγκέφαλος διαστρεβλώνει τα νευρικά σήματα και πασχίζει να συνδέσει κάτι που ανακαλεί ή θυμάται.

Δυσκολία στην κατάποση: Η κατάποση είναι μια σύνθετη διαδικασία, καθώς προϋποθέτει τη συνεργασία των νεύρων και των μυών με τον εγκέφαλο. Στη σκλήρυνση, οι μυς αποδυναμώνονται, κάτι που σε συνδυασμό με την αλλοίωση των νευρικών σημάτων και των αισθήσεων δυσκολεύει τη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης.

Σημείο Lhermitte: Είναι η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που νιώθει κανείς στην πλάτη, σκύβοντας το κεφάλι του (κάνοντας δηλαδή κάμψη στον αυχένα). Εμφανίζεται σε παθήσεις του αυχένα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η αυχενική μυελοπάθεια κ.ο.κ.

Θολή όραση: Η φλεγμονή του οπτικού νεύρου (οπτική νευρίτιδα), το οποίο μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα από το μάτι στον εγκέφαλο εκδηλώνεται με αιφνίδια θόλωση της όρασης που συνοδεύεται από πόνο στις κινήσεις του οφθαλμικού βολβού (δηλ. όταν γυρίζει ο ασθενής το βλέμμα του δεξιά ή αριστερά). Ένα ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν οπτική νευρίτιδα, θα εμφανίσουν στο μέλλον πολλαπλή σκλήρυνση. Συχνά μάλιστα, η οπτική νευρίτιδα είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των ασθενών που εμφάνισαν οπτική νευρίτιδα, νόσησαν από πολλαπλή σκλήρυνση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οπτικές παραισθήσεις: Η βασικότερη είναι το φαινόμενο Pulfrich, ένα ψυχο‐οπτικό φαινόμενο όπου η πλευρική κίνηση ενός αντικειμένου ερμηνεύεται από τον εγκέφαλο σαν να βρίσκεται στο βάθος, λόγω των διαφορών στην ταχύτητα επεξεργασίας μεταξύ των εικόνων από τα δύο μάτια.

Ξαφνικοί σπασμοί: Το άτομο εκδηλώνει απότομους, μικρής διάρκειας σπασμούς που προκαλούνται από αιφνίδια εκκένωση ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Μπορεί να διαπεράσουν το χέρι ή το πόδι ή τους μύες που χρησιμοποιείτε για να φάτε και να μιλήσετε.

Ημικρανίες: Είναι οι ξαφνικοί και έντονοι πονοκέφαλοι που διαρκούν από ώρες έως και μέρες. Συχνά αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα σκλήρυνσης. Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, οι οποίες συνοδεύονται από ναυτία και ευαισθησία στο φως και τους ήχους.

Προβλήματα ακοής: Σπάνια αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα σκλήρυνσης. Πιθανώς να οφείλονται σε οίδημα κοντά στο ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλό σας.

Ίλιγγος: Το άτομο αισθάνεται έντονη ζάλη, ότι γυρίζουν όλα γύρω του και ότι χάνει την ισορροπία του. Συμβαίνει στο 20% των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας.