Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Self test: Τι ισχύει και για ποιους είναι υποχρεωτικό



Μέχρι χθες το βράδυ θα έπρεπε μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι να υποβάλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τους για τον κορωνοϊό.

Βασική αλλαγή αποτελεί το ότι πλέον παύει η υποχρέωση δεύτερου test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, ανοίγουν επίσης οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αλλά για τα παιδιά αυτών των ηλικιών δεν είναι απαραίτητο το αυτοδιαγνωστικό τεστ.

Σήμερα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν self test

Σε self test υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να επιδεικνύον και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβληθεί σε δεύτερο επιβεβαιωτικό τεστ, εντός των επόμενων 24 ωρών.