Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Προσοχή! Αυτά τα ροφήματα περιέχουν... 23 κουταλάκια ζάχαρη



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση ζάχαρη περιέχουν τα ζεστά –και όχι μόνο– ροφήματα που προσφέρουν μερικές από τις πιο γνωστές αλυσίδες καφέ;

Η οργάνωση Action on Sugar στη Βρετανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: το 98% των 131 «trendy» ροφημάτων που αγοράζουμε στο δρόμο περιέχουν υπερβολικά επίπεδα ζάχαρης που φτάνουν έως και τα 23 κουταλάκια ζάχαρη –σε μόλις μία κούπα.

Η βρετανική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι εν λόγω καφέδες θα έπρεπε να φέρουν προειδοποίηση –ανάλογη με αυτή που αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων– που θα προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι τα υπερβολικά επίπεδα ζάχαρης «βλάπτουν σοβαρά την υγεία».

 

Ως το «χειρότερο» ρόφημα, υπό αυτό το πρίσμα, ξεχωρίζει το Caramel Hot Chocolate των Starbucks. Το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει 23 κουταλάκια ζάχαρη –ποσότητα τριπλάσια από την ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα για τους ενήλικες.

Warning Over Festive Hot Drinks After Starbucks Hot Chocolate Found To Contain 23 Teaspoons Of Sugar

 

Στην έρευνα που έκανε η Action on Sugar, διαπίστωσε ότι το 1/3 των ροφημάτων περιέχουν τα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα από την Coca-Cola. Για να προσελκύσουν όσους δεν πίνουν καφέ, οι αλυσίδες προσφέρουν ροφήματα με σοκολάτα, τσάι κ.λπ., τα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι περιέχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη από τα ροφήματα καφέ.

 

Στη Βρετανία, υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού περνά από μια αλυσίδα καφέ καθημερινά. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά πουθενά οι καταναλωτές δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση της ζάχαρης που καταναλώνουν.

Η Action on Sugar καλεί τις αλυσίδες καφέ να σταματήσουν να σερβίρουν σε πολύ μεγάλη συσκευασία τα παχυντικά ροφήματα, περιορίζοντας τουλάχιστον έτσι την πρόσληψη θερμίδων. Στο στόχαστρο της οργάνωσης βρίσκονται τα Starbucks επειδή σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες ροφημάτων από τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, τα Starbucks έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την περιεκτικότητα των ροφημάτων που σερβίρει σε ζάχαρη κατά 25% έως το τέλος του 2020 και διαβεβαιώνει ότι «όλα τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων του διατίθενται τόσο στα καταστήματα όσο και στον ιστότοπό του».