Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πράγματι μοιάζουμε με τους σκύλους μας αλλά όχι όπως νομίζετε!



 Έρευνα αποκάλυψε πως οι άνθρωποι έχουν όντως πολλά κοινά με τα αγαπημένα τους τετράποδα, αλλά όχι αυτά που φαντάζεστε!

Τους αποκαλούμε «μέλη της οικογένειάς μας», «πιστά μας φιλαράκια», «παιδάκια μας» και λιώνουμε όταν μας κοιτάνε με τα μεγάλα κουταβίσια μάτια τους. Οι σκύλοι μας είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω: αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας!
Δεν είναι ιδέα μας πως έχουμε πολλά κοινά με τον σκύλο μας, η επιστήμη μας δικαιώνει! Οι βιορυθμοί, το ύφος, οι εκφράσεις και πολλές συμπεριφορές μας, έγιναν βίωμα στους πιστούς μας φίλους που αντιγράφουν, με τον τρόπο τους, τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Ευρήματα, εξάλλου, παλαιότερων μελετών απέδειξαν πως η συμβίωση χιλιάδων ετών έφερε αλλαγές ακόμα και στην εξελικτική φυσιολογία των σκύλων.
Ίσως, λοιπόν, όταν αποκαλείτε τον δικό σας σκύλο «καρδούλα μου» ή «ματάκια μου» να έχετε αισθανθεί τους χτύπους της καρδιάς του να συντονίζονται με τους δικούς σας και να αναγνωρίζετε αυτό το μοναδικό βλέμμα που φυλάει αποκλειστικά για εσάς. Σκεφτήκατε όμως ποτέ να τον αποκαλέσετε τρυφερά… «εντεράκι μου»;
Κι όμως, θα ‘πρεπε! Το κοινό βίωμα μεταξύ σκύλων και ανθρώπων μετατράπηκε σταδιακά και σε κοινό… εντερικό μικροβίωμα, και αυτό απέδειξε νέα έρευνα που εκπονήθηκε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
Μελετητές του εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Μοριακής Βιολογίας ανέλυσαν μικροβιακό DNA από 129 διαφορετικά δείγματα κοπράνων σκύλων και κατέληξαν, πως το εντερικό μικροβίωμά τους έχει περισσότερα κοινά με αυτό του ανθρώπινου, σε σχέση με άλλων δειγμάτων από ποντίκια ή γουρούνια.
Συνολικά, οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν και να κατηγοριοποιήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο γονιδίων από το εντερικό μικροβίωμα των σκύλων, τα ζωτικά βακτήρια που υποστηρίζουν τη διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού, και βρήκαν πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα των ανθρώπων.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 64 σκύλοι από δύο δημοφιλείς ράτσες και πιο συγκεκριμένα, μπιγκλ και λαμπραντόρ ριτρίβερς. Οι σκύλοι χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, ένα που έλαβε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και ένα που έλαβε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Οι επιστήμονες κατέληξαν πως οι αλλαγές στη διατροφή, έστω και αν πρόκειται για παροδικές, επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου των σκύλων οποιασδήποτε ράτσας, με τον ίδιο τρόπο που έχουν παρουσιάσει αντίστοιχες μελέτες για το εντερικό μικροβίωμα των ανθρώπων.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Luis Coelho, δήλωσε πως η μελέτη αποδεικνύει πόσα κοινά έχουμε και πόσο ωφέλιμα είναι τα αποτελέσματα, ως βάση περαιτέρω ανάλυσης για την ανθρώπινη υγεία!
«Εντοπίσαμε πολλές ομοιότητες στο γονιδιακό περιεχόμενο της εντερικής χλωρίδας ανθρώπων και σκύλων. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης υποδηλώνουν ότι μοιάζουμε περισσότερο με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου απ΄ όσο πιστεύαμε αρχικά. Η έρευνα με τους σκύλους βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της διατροφής στο εντερικό μικροβίωμα των ανθρώπων και την επίδρασή της στην υγεία. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κατοικίδια τα θεωρούν μέλη της οικογένειας και όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι παρουσιάζουν αυξανόμενο πρόβλημα παχυσαρκίας. Επομένως, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των διαφορετικών διατροφών», σημείωσε ο καθηγητής Coelho στο περιοδικό «Microbiome».

Με τα χρόνια η υγεία των σκύλων έγινε, κατά κάποιο τρόπο, καθρέφτης της υγείας των ανθρώπων τους και όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη δική τους, τόσο καλύτερα κατανοούμε τη δική μας.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως, αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο δώρο που μας χάρισε η συνύπαρξη με τα πιο υπέροχα, ανθρωποκεντρικά πλάσματα, τους πιστούς μας φίλους, τους σκύλους!