Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πόσος καφές ημερησίως είναι επικίνδυνος για την υγεία σου



Σε πείσμα όσων αρνητικών κριτικών γίνονται προς τη συνήθεια του καθημερινού καφέ, μπορείς να κλείσεις τα αυτιά σου και να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα.

Η συνήθεια του να γεμίζεις μια κούπα με καφέ σε καθημερινή βάση, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να σου χαρίσει ενέργεια και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και πολλών ακόμα χρόνιων ασθενειών.

Όμως ακόμα κι αυτή η αγαπημένη συνήθεια έχει το όριό της. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να δούμε πότε ο οργανισμός σου αρχίζει να σου φωνάζει έξαλλος «όχι άλλο καφέ!».

O μέσος όρος
Όπως βλέπουμε σε αυτό το δημοσίευμα, σε σχετικές έρευνες στον πληθυσμό της Αμερικής, το 68% καταναλώνει από 2 κούπες καφέ ημερησίως ως και 11. Από αυτό το τρελό στατιστικό στοιχείο, μπορούμε να απομονώσουμε ένα 44% που αρκείται στις 2-3 κούπες καφέ κάθε μέρα, που δείχνει να είναι και το πιο συνηθισμένο. Αυτός ο μέσος όρος λοιπόν, λαμβάνει σε καθημερινή βάση 250-300 mg καφεΐνης και βρίσκεται εντός του ορίου, που είναι τα 400 mg. Όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται, τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Πώς διαπιστώνεις ότι έχεις πιει υπερβολικά πολύ καφέ
Το σώμα σου θα δώσει αμέσως ανησυχητικά σημάδια: η αϋπνία είναι το πρώτο και το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Αφού «βρυκολακιάσεις», θα εμφανιστούν και τα πρώτα σημάδια αυξημένης πίεσης αίματος και έντονων πονοκεφάλων. Οι αγχώδεις διαταραχές και οι κρίσεις πανικού είναι τα ψυχοσωματικά «ξαδελφάκια» των παραπάνω συμπτωμάτων. Αυτά τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς η υπερβολική καφεΐνη έχει προκαλέσει ένα κύμα αδρεναλίνης στον οργανισμό σου, που ναι μεν σε γεμίζει ενέργεια και σου δίνει συγκέντρωση, αλλά ταυτόχρονα μιμείται και τον τρόπο που ξεσπάει το άγχος μέσα σου. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ξαφνική εφίδρωση και οι παλμοί της καρδιάς σου θα ακούγονται σαν solo drums σε power metal συναυλία, θα ξέρεις τι έχει συμβεί.

Μία λύση
Το τσάι έχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης και τα ίδια αποτελέσματα ως προς την ενέργεια και το καθαρό μυαλό που χρειάζεσαι καθημερινά. Ο διπλός ή τριπλός καφές που παραγγέλνεις το απόγευμα, μπορεί να γίνει μονός και να τον απολαύσεις αργά, όχι όπως ένας διψασμένος διαβάτης της ερήμου που στέκεται μπροστά από μια πηγή. Ένα ρόφημα bitter σοκολάτας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διαύγειά σου, χωρίς να χρειαστεί να προκαλέσεις overdose καφεΐνης στον εαυτό σου.