Σάββατο 03 Ιουνίου 2023 -

Πως βιώνει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη μετά τα 40..Η Emma Elms, 47 ετών, συντάκτρια από το Λονδίνο, εξηγεί πώς η εγκυμοσύνη της στη μέση ηλικία ήταν πολύ πιο δύσκολη για το σώμα της από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες της, και η φαρμακοποιός Claire Nevinson, προϊσταμένη της Boots, δίνει συμβουλές για το πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας αν περιμένετε μωρό σε αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Όταν η Emma έμεινε έγκυος στα 42 της, έξι χρόνια μετά την απόκτηση του δεύτερου παιδιού της, υπέθεσε ότι θα αισθανόταν περίπου το ίδιο όπως όταν περίμενε τα δύο πρώτα της παιδιά. Αυτό όμως αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε.

«Με το να είμαι έγκυος στα σαράντα μου ένιωθα εξαιρετικά διαφορετικά»

«Με τις δύο πρώτες εγκυμοσύνες μου, στα 32 και στα 36 μου, ήμουν εξαιρετικά γυμνασμένη και περπατούσα 45 λεπτά για να πάω στη δουλειά κάθε μέρα. Είχα πολλή ενέργεια και ένιωθα πολύ καλά. Αλλά το να είμαι έγκυος στα σαράντα μου ένιωθα εξαιρετικά διαφορετικά. Ένιωθα εξαντλημένη και άβολα, και προς το τέλος της εγκυμοσύνης μου μόλις και μετά βίας κατάφερνα να διασχίσω την παιδική χαρά για να πάρω την κόρη μου από το σχολείο».

Στα 42 της χρόνια, η Emma χαρακτηρίστηκε αυτομάτως ως «γηραιά μητέρα», κάτι που την έκανε να διασκεδάσει, καθώς «δεν αισθανόταν ούτε φαινόταν τόσο μεγάλη». Την προειδοποίησαν ότι λόγω της ηλικίας της είχε υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσει μωρό με σύνδρομο Down, ωστόσο, κατά την εξέταση αυχένα 12 εβδομάδων της είπαν ότι η πιθανότητα στην περίπτωσή της ήταν μικρή.

Ενώ όμως δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, η έλλειψη ενέργειας της Emma την έκανε να μην μπορεί να απολαύσει πλήρως την εγκυμοσύνη της. Η κοιλιά της ήταν, όπως λέει, «κωμικά μεγαλύτερη» από τα δύο προηγούμενα σε τέτοιο βαθμό που άγνωστοι την συνεχάρησαν ότι περίμενε δίδυμα  και οι καθημερινές δραστηριότητες έγιναν πραγματικός αγώνας.

«Το σώμα μου συμπεριφερόταν διαφορετικά από ό,τι πριν»

Η Emma αναγνωρίζει ότι το να φροντίζει άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 10 ετών, ενώ ήταν έγκυος πρέπει να έπαιξε ρόλο στο αίσθημα εξάντλησης που ένιωθε. Όμως, παρά τη λήψη πολυβιταμινών εγκυμοσύνης και την υγιεινή διατροφή, λέει ότι μπορούσε απλώς να καταλάβει ότι το σώμα της συμπεριφερόταν διαφορετικά από ό,τι πριν.

«Είχα έντονο πυελικό πόνο και ένιωθα έντονη πίεση εκεί, σχεδόν σαν το κεφάλι του μωρού να επρόκειτο να πεταχτεί έξω ανά πάσα στιγμή», λέει. «Αυτοί οι πόνοι με κρατούσαν ξύπνια τη νύχτα, προσθέτοντας στην κούρασή μου».

«Η φουσκωμένη κοιλιά μου ήταν κωμικά μεγάλη»

Και δεν ήταν μόνο η εγκυμοσύνη που η Emma βρήκε πολύ πιο δύσκολη αυτή τη φορά. Ενώ και οι δύο προηγούμενοι τοκετοί της ήταν σχετικά απλοί χωρίς πολλά περισσότερα από αέρια και αέρα, ενώ ο τρίτος αποδείχθηκε πιο δύσκολος. Λόγω της ηλικίας της, δεν της επιτρεπόταν να ξεπεράσει την ημερομηνία γέννησής της περισσότερο από δύο ημέρες, οπότε χρειάστηκε να της γίνει πρόκληση τεχνητής ωδίνης, η οποία οδήγησε σε τρεις ημέρες σταδιακών συσπάσεων που ήταν τόσο επώδυνες που κατέληξε να ζητήσει επισκληρίδιο.

«Ήταν πολύ πιο δύσκολο και κατέληξε να είναι μια πολύ μακρά, επώδυνη εμπειρία». Δεν ξέρω αν όλα αυτά οφείλονται στην ηλικία μου ή απλώς στον τρόπο με τον οποίο θα εξελισσόταν πάντα η γέννα, αλλά δεν ήταν ευχάριστο. Επίσης, όχι ότι έχει σημασία, αλλά μετά τις δύο πρώτες μου, μπορούσα να ξαναμπώ στο τζιν μου στο νούμερο 8 αμέσως μετά αλλά το σώμα μου δεν «ξαναγύρισε» έτσι στα 42.

«Ένα πράγμα που έκανα για να δώσω στο σώμα μου επιπλέον υποστήριξη ήταν να παίρνω μια πολυβιταμίνη Boots. Επίσης, εφάρμοζα με θρησκευτική ευλάβεια το Bio-Oil στη τεράστια κοιλιά μου και δεν έχω ραγάδες, οπότε φαίνεται ότι λειτούργησε!»

«Ανησύχησα πολύ λιγότερο, πράγμα που ήταν ωραίο»

Αν και η Emma λέει ότι δεν θα άλλαζε τίποτα και ότι η ζωή είναι «πολύ διασκεδαστική» με τις τρεις κόρες της, τώρα ηλικίας πέντε, 11 και 14 ετών, είναι πιθανό να τις παροτρύνει να κάνουν παιδιά πριν φτάσουν στα σαράντα τους.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, λέει ότι αν και σωματικά πολύ πιο σκληρή, η εγκυμοσύνη της στα μέσα της ζωής της της προκάλεσε λιγότερη ανησυχία από τις άλλες δύο, και αυτό σήμαινε ότι ήταν πολύ πιο εύκολη με τον εαυτό της.

«Ίσως επειδή ήξερα τι ήταν πιθανό να συμβεί, ήμουν πολύ πιο ψύχραιμη για όλες τις ιατρικές εξετάσεις και τη διαδικασία γενικότερα», εξηγεί. «Ανησυχούσα πολύ λιγότερο, πράγμα που ήταν καλό. Επιπλέον, όταν φτάνεις στα σαράντα σου είναι πιο εύκολο να αγνοείς ευγενικά τις «χρήσιμες» συμβουλές εγκυμοσύνης και ανατροφής που επιμένουν να σου δίνουν οι άνθρωποι»!

Πηγή: mirror.uk