Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς η καμάρα των ποδιών ευθύνεται για τους πόνους στη μέση



Έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι τα ψηλά τακούνια ευθύνονται για τους πόνους στα πόδια και τη μέση, δεν πρέπει όμως να τα κατηγορούμε για όλα τα προβλήματα των ποδιών.

Για τις ανάγκες της μελέτης αμερικανών επιστημόνων, εξετάστηκε με τη βοήθεια ειδικών ευαίσθητων αισθητήρων, το μέγεθος της καμάρας των ποδιών 1.930 ανδρών και γυναικών, κατά την ορθοστασία και την πίεση που ασκούν τα πόδια τους στο έδαφος κατά το περπάτημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που έχουν μικρή καμάρα και συνηθίζουν να φορούν ίσια παπούτσια, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Πρόκειται για γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια, ενώ το 38% από αυτές έχουν αναφέρει κατά το παρελθόν πόνους στη μέση.

«Τα πόδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της μέσης και της πλάτης», εξήγησε  η Marian Hannan από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση του Hebrew Senior Life στη Βοστόνη, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.