Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποιος τύπος καθιστικής ζωής δυσχεραίνει την υγεία;



Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπιστώθηκε ένας διαχωρισμός μεταξύ των «τύπων καθισιού».

 

Δύο «τύποι καθισιού»

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ώρες που κάθεται κανείς στη δουλειά του δεν είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία του όσο οι ώρες που περνά καθισμένος μπροστά από την τηλεόραση.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 3.592 άτομα που ζούσαν στη πόλη Τζάκσον στο Μισισιπή για περίπου 8,5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν συνήθως καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση, αλλά και τον χρόνο που κάθονταν στην δουλειά, ενώ στα στοιχεία συμπεριλήφθηκε και ο χρόνος γυμναστικής (αν έκαναν).

Επιβλαβείς οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση

Οι συμμετέχοντες που περνούσαν πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ( 4 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα) εμφάνιζαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Αντίθετα, όσοι κάθονταν περισσότερο στην εργασία τους αντιμετώπιζαν τα ίδια ποσοστά κινδύνου με εκείνους που κάθονταν λιγότερο.

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να παρακολουθούν τηλεόραση για ώρες δίχως να κινούνται ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σηκώνονται συχνά από το γραφείο τους», αναφέρει ο διευθύνων της μελέτης.

«Ο συνδυασμός της ακινησίας με τα υψηλά θερμιδικά γεύματα εντείνει το πρόβλημα», συμπληρώνει.

Γυμναστική προτείνουν οι ερευνητές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει ακόμα και να εξαλείψει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής τηλεθέασης.

Ακόμα και για τους πιο «αφοσιωμένους» τηλεθεατές, η γυμναστική, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η αερόβια άσκηση, μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και με την πολύωρη τηλεθέαση αποφεύγεται επιτυχώς εφόσον τα άτομα γυμνάζονταν για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα», καταλήγουν οι ερευνητές.