Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προκαλεί νέα άνοδο των κρουσμάτων και ανησυχία στους ειδικούς



Ήδη ευθύνεται για τη νέα άνοδο των κρουσμάτων covid-19 στη Βρετανία: το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει ευρέως έξαρση των μολύνσεων το καλοκαίρι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεσή του, προειδοποιούν ειδικοί και υγειονομικές αρχές.

Προς το παρόν η επιδημία covid-19 σημειώνει ύφεση, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όμως ήδη πολλές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.

Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ.

Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.

Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποίησε την Τετάρτη το ECDC.

Η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Στις ΗΠΑ ο Άντονι Φάουτσι, επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επίσης προέβλεψε την Τρίτη «νέες εξάρσεις της επιδημίας», εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτές αναμένεται να είναι περιορισμένες τοπικά και να εξαπλωθούν λιγότερο από τα τρία προηγούμενα κύματα της covid-19.

 

«Ένας κουβάς νερό στην πυρκαγιά»

Μπροστά στην απειλή αυτή οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19.

Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα όσο στο στέλεχος Άλφα, ωστόσο διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις.

Ανάλογα με το εμβόλιο η προστασία από τη νοσηλεία όσων μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα κυμαίνεται από 92% ως 96%, ενώ από τη συμπτωματική νόσηση από 60% ως 88%, με βάσει τα δεδομένα των βρετανικών αρχών.

Έπειτα από μία μόνο δόση εμβολίου, η προστασία από τη νόσηση μειώνεται πολύ, στο 33%, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

«Μία δόση δεν αρκεί» να αντιμετωπίσει το στέλεχος Δέλτα, «ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι», τόνισε το ECDC.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι απαραίτητη, όμως σίγουρα δεν αρκεί, προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Στη Βρετανία «η άνοδος των κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων». Όμως «το ελάχιστο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται είναι υψηλότερο από αυτό που πιστεύαμε αρχικά».

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο, κυρίως οι νέοι, «η εμβολιαστική εκστρατεία από μόνη της δεν αρκεί», υπογραμμίζει ο Φλαό.

Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, εξηγεί ο Σαμουέλ Αλιζόν βιολόγος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Με το στέλεχος Δέλτα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες «μέχρι να είναι προστατευμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του Δέλτα σε χαμηλό επίπεδο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτούργησαν στον περιορισμό των επιπτώσεων των άλλων στελεχών», προέβλεψε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν ήδη ανακοινώσει την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων «για να πάρουμε έναν κουβά νερό και να το ρίξουμε στη φωτιά όταν αυτή είναι ακόμη περιορισμένη», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ