Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο



Η παλμική οξυμετρία είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που μετρά το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου ή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να εντοπίσει γρήγορα ακόμη και μικρές αλλαγές όσον αφορά το πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται το οξυγόνο στα άκρα που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των ώμων.

 

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με ένα μέρος του σώματος, όπως τα δάχτυλα των ποδιών ή ο λοβός του αυτιού. Πιο συχνά τοποθετείται σε ένα δάχτυλο και συνήθως γίνεται σε μια ειδική εγκατάσταση περίθαλψης, όπως τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης ή τα νοσοκομεία. Μερικοί γιατροί, για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι, μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και στο γραφείο.

Σκοπός και χρήσεις

 

Ο σκοπός της παλμικής οξυμετρίας είναι να ελεγχθεί πόσο καλά η καρδιά αντλεί οξυγόνο μέσω του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας των ατόμων με οποιαδήποτε είδους νόσο ή κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ειδικά ενώ είναι στο νοσοκομείο.

 
 

Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

·        Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

·        Άσθμα

 

·        Πνευμονία

·        Καρκίνο του πνεύμονα

·        Αναιμία

 

·        Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

·        Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπου συνηθίζεται η χρήση παλμικής οξυμετρίας, όπως όταν χρειάζεται να:

 

·        Αξιολογηθεί πόσο καλά λειτουργεί ένα νέο φάρμακο για τους πνεύμονες

·        Αξιολογηθεί εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια αναπνοής

·        Αξιολογηθεί πόσο χρήσιμος είναι ένας αναπνευστήρας

 

·        Παρακολουθηθούν τα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν νάρκωση

·        Προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία, ειδικά όταν η θεραπεία είναι καινούρια

·        Αξιολογηθεί η ικανότητα κάποιου να αντέχει αυξημένη σωματική δραστηριότητα

 

·        Κατανοηθεί εάν κάποιος σταματά στιγμιαία την αναπνοή του ενώ κοιμάται – όπως στις περιπτώσεις της άπνοιας ύπνου – κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου

 

Κατά τη διάρκεια μιας παλμικής οξυμετρίας, μια μικρή συσκευή που μοιάζει με σφιγκτήρα τοποθετείται σε ένα δάχτυλο του χεριού, στον λοβό του αυτιού ή σε ένα δάχτυλο ποδιού. Μικρές ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο δάχτυλο, μετρώντας την ποσότητα του οξυγόνου. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός σε οξυγονωμένο ή αποοξυγονωμένο αίμα. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία.

Το παλμικό οξύμετρο είναι έτσι σε θέση να μετρήσει τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μαζί με τον καρδιακό ρυθμό.

Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας

Η παλμική οξυμετρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ενδονοσοκομειακές περιπτώσεις όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να έχει ένα οξύμετρο παλμού για οικιακή χρήση.

Η διαδικασία παλμικής οξυμετρίας έχει ως εξής:

Πιο συχνά, η συσκευή τοποθετείται στο δάχτυλο του χεριού, στο λοβό του αυτιού ή στο δάχτυλο του ποδιού. Είναι πιθανό ο ασθενής να αισθανθεί ένα μικρό ποσοστό πίεσης, αλλά δεν υπάρχει πόνος ή τσίμπημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας μικρός καθετήρας μπορεί να τοποθετηθεί στο δάχτυλο ή το μέτωπό του με μια κόλλα, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί η αφαίρεση του βερνικιού από τα νύχια, αν πρόκειται η σύνδεση να γίνει μέσω αυτών.

Ο ασθενής κρατά τον καθετήρα για όσο χρειαστεί προκειμένου να παρακολουθείται ο κορεσμός του παλμού και του οξυγόνου. Στις περιπτώσεις που παρακολουθούνται οι δυνατότητες που αφορούν στη σωματική δραστηριότητα, αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης και κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο καθετήρας θα πρέπει να επισυνάπτεται εκ των προτέρων και να αφαιρείται μόλις ξυπνά ο ασθενής και δεν είναι πια υπό επίβλεψη. Μερικές φορές, ο καθετήρας χρησιμοποιείται απλά για να δοθεί πολύ γρήγορα μια γενική εικόνα.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, η συσκευή ή ο καθετήρας αφαιρούνται.

Παλμικές ενδείξεις οξυμετρίας

Η παλμική οξυμετρία είναι συνήθως μια αρκετά ακριβή εξέταση. Αυτό ισχύει ειδικά όταν χρησιμοποιείται υψηλής ποιότητας εξοπλισμός που βρίσκεται στα περισσότερα ιατρικά γραφεία ή τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Παρέχει με συνέπεια αποτελέσματα με ένα ποσοστό διαφοράς της τάξης του 2%. Εάν για παράδειγμα η μέτρηση έδειξε 82% εκατό όσον αφορά το πραγματικό επίπεδο κορεσμού οξυγόνου, αυτό μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σημείο από 80 μέχρι 84%. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα της κυματομορφής και η αξιολόγηση του ατόμου. Ακόμη, παράγοντες όπως οι κινήσεις, η θερμοκρασία ή το βερνίκι νυχιών μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια του αποτελέσματος.

Συνήθως, περισσότερο από το 89% του αίματος πρέπει να μεταφέρει οξυγόνο. Αυτό είναι το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου που απαιτείται για να διατηρηθούν υγιή τα κύτταρα και συνεπώς και το σώμα. Παρόλο που ένας κορεσμός οξυγόνου χαμηλότερος από αυτόν σε προσωρινό επίπεδο δεν πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη, αν αυτό επαναλαμβάνεται ενδέχεται να είναι μια επιζήμια κατάσταση.

Ένα επίπεδο κορεσμού οξυγόνου 95% θεωρείται φυσιολογικό για τα περισσότερα υγιή άτομα, ενώ το 92% δείχνει πιθανή υποξαιμία ή ανεπάρκεια στο οξυγόνο που φθάνει στους ιστούς στο σώμα.

Τι γίνεται μετά;

Μόλις τελειώσει η εξέταση, αυτός που παρακολουθεί τον ασθενή, έχει αμέσως τις απαραίτητες μετρήσεις στη διάθεσή του. Αυτό τον βοηθά να καταλήξει στο αν είναι απαραίτητες άλλες εξετάσεις ή θεραπεία και να ανακοινώσει ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί παλμική οξυμετρία στο σπίτι, θα ενημερωθεί από τον ειδικό που τον παρακολουθεί και σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνει τις μετρήσεις του, αλλά και τι να κάνει αν αυτές είναι πάνω ή κάτω από ορισμένα επίπεδα.

Συμπερασματικά, η παλμική οξυμετρία είναι μια γρήγορη, μη επεμβατική και εντελώς ανώδυνη εξέταση. Δεν εγκυμονεί κινδύνους εκτός από τον πιθανό ερεθισμό του δέρματος από την κόλλα που χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους ανιχνευτών.