Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι τρεις ομάδες πολιτών που θα προηγηθούν στον εμβολιασμό



Ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου – στην περίπτωση που εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer – αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας τις επόμενες ημέρες που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών, θα προηγηθούν όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ακολουθήσουν όσοι διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και εν συνεχεία οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν αδυναμία μετακίνησης θα υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα αναλάβουν αυτό το έργο.

Ερωτηθείς για τους υγειονομικούς, είπε ότι θα είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, εκφράζοντα την αισιοδοξία του ότι θα το πράξουν.

Σήμερα εξάλλου, όπως είπε ο κ. Πέτσας, αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού – αυτού της Pfizer.

Κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν

«Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς.

Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65, καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων».

Το εγχείρημα είναι τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά, σημείωσε χαρακτηριστικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.

«Και ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας».

Υπογράμμισε ακόμη πως από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19 και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μίλησε νωρίτερα και  ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε πως μαζί με τους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές, κ.τ.λ.), θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε δομές.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε χρήσιμες εξηγήσεις για τη διαδικασία με την οποία θα κλείνει κάποιος το ραντεβού για να εμβολιαστεί.

Όπως είπε, θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα δοθεί προτεραιότητα στις ηλικιακές ομάδες. Αρχικά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 85 ετών και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι, κ.α.)

H –ηλεκτρονική- διαδικασία μέχρι το εμβόλιο

Οι πολίτες θα λάβουν SMS με την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε πως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα.

Διευκρίνισε πως, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, θα εξεταστούν ποια στοιχεία από τα μητρώα των πολιτών μπορούν να αξιοποιηθούν (π.χ. φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για μία «σύνθετη άσκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να υπάρξουν αστοχίες οι οποίες, όμως, θα διορθωθούν.