Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οι στόχοι της Κομισιόν για τους εμβολιασμούς



Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να συζητήσει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ένωσης που πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου, προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας προβλέπει στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών. 

Το προσχέδιο εξακολουθεί να είναι «ανοιχτό» σε αλλαγές έως ότου εγκριθεί επίσημα, και έρχεται εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων που ανάγκασαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρατείνουν την περίοδο των lockdown. 

 
 

Την ερχόμενη Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους για να βελτιώσουν την κατάσταση. Μεταξύ των ζητημάτων που θα το τραπέζι είναι η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέψοει, όπως υποστηρίζεται, το άνοιγμα των συνόρων και την αναθέρμανση των ταξιδιών, τουλάχιστον για όσους λαμβάνουν το εμβόλιο.

Όσον αφορά τους στόχους της ΕΕ,όπως αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται το προσχέδιο της Κομισιόν, προβλέπεται:

1. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και των ατόμων άνω των 80 ετών

2. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών.