Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι πιθανότητες να πάθει μια γυναίκα καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό



Οι πιθανότητες να πάθει μια γυναίκα καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό δεν εξαρτώνται τόσο από το βάρος της, όσο από την κατανομή του σωματικού λίπους της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το συσσωρευμένο λίπος στους γλουτούς και τα ισχία μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, η συσσώρευση σωματικού λίπους γύρω από τη μέση και ιδίως στην κοιλιά, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα εξετάζοντας στοιχεία από 2.683 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό δεν εξαρτάται τόσο από το βάρος της, όσο από την κατανομή του λίπους στο σώμα της.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, όταν έχουν λίπος συσσωρευμένο στην κοιλιά τους.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα διατρέχουν οι γυναίκες με το περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη διήρκησε σχεδόν 18 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 291 από τις γυναίκες εκδήλωσαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι 105 από αυτές είχαν εκδηλώσει εγκεφαλικό, οι 202 καρδιοπάθεια και 16 γυναίκες είχαν παρουσιάσει και τα δύο.

Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπ' όψιν όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ούτε το ολικό σωματικό λίπος ούτε το ποσοστό του στο σώμα επηρέαζαν τον κίνδυνο αυτό. Το καθοριστικό ήταν αν η γυναίκα είχε «σώμα-μήλο» ή «σώμα-αχλάδι».

Ειδικότερα, η ύπαρξη άφθονου σωματικού λίπους στα ισχία σχετίσθηκε με 38% λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Αντιθέτως, η ύπαρξη άφθονου σωματικού λίπους στην κοιλιά σχετίσθηκε με διπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια.

Το σπλαγχνικό λίπος

Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Το λίπος αυτό λέγεται σπλαγχνικό και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου.

Δυστυχώς, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία, ιδίως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή, αυξάνει το σπλαγχνικό λίπος.

Ωστόσο τα δεδομένα αυτά ήσαν περισσότερο γνωστά για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Η νέα μελέτη όμως δείχνει ότι ισχύουν και για τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος όταν έχουν κακή κατανομή σωματικού λίπους.