Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Οι κίνδυνοι για την υγεία που αυξάνονται όσο κάθεστε.. Τι να κάνετε για να τους μειώσετε…



Νέα έρευνα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά όσα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας. Σε διεθνή έρευνα, στην οποία μελετήθηκαν περισσότερα από 100.000 άτομα σε 21 χώρες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κάθονταν για έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 12-13% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο και καρδιακές παθήσεις, ενώ όσοι κάθονταν για περισσότερες από οκτώ ώρες ημερησίως αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 20%.

Πόσο πρέπει να κινείστε αν κάθεστε πολύ

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama Cardiology, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για κατά μέσο όρο έντεκα χρόνια και διαπίστωσαν ότι ο παρατεταμένος χρόνος που περνούσαν καθισμένοι συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων. «Το βασικό μήνυμα που αντλούμε από τα δεδομένα είναι να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που κάθεστε» λένε οι ερευνητές.

«Αν πρέπει να κάθεστε, η περισσότερη άσκηση σε άλλες ώρες της ημέρας θα αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο» συμπληρώνουν.

Καθιστική ζωή… το νέο κάπνισμα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι κάθονταν περισσότερο και ήταν λιγότερο δραστήριοι είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο – έως και 50% – ενώ όσοι κάθονταν περισσότερο αλλά ήταν και πιο δραστήριοι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο περίπου 17%. «Για όσους κάθονται περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, η αντικατάσταση μισής ώρας καθίσματος με άσκηση μείωσε τον κίνδυνο κατά δύο τοις εκατό», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνδυασμός καθίσματος και αδράνειας ευθύνεται για το 8,8% όλων των θανάτων, που είναι κοντά στο ποσοστό του καπνίσματος (10,6%). Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει μια εξαιρετικά απλή λύση . Το να προγραμματίσετε χρόνο για να σηκωθείτε από την καρέκλα είναι πολύ καλή αρχή» καταλήγουν οι ειδικοί.