Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι άνθρωποι με άνοια έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με Covid-19



Ο SARS-CoV-2 είναι ο νέος κορωνοϊός ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 (Corona Virus Disease – 19) που μπορεί να επηρεάσει κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Η μεγάλη ηλικία, το άρρεν φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα σαφώς συνδέονται με βαρύτερη νόσηση και μεγαλύτερη θνητότητα μεταξύ των προσβεβλημένων ατόμων. 

Όπως μας εξηγεί η καθηγήτρια Νευρολογίας στην Α’ Νευρολογική Κλινική, του Αιγινήτειου νοσοκομείου, Ελισσάβετ Καπάκη, η νόσος Alzheimer και άλλα ανοϊκά σύνδρομα είναι νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία και αν και αυτά καθ’ αυτά πιθανότατα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για προσβολή του αναπνευστικού συστήματος από τον SARS-CoV-2, εντούτοις, οι ασθενείς με άνοια σε οποιοδήποτε στάδιο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την πανδημία, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και αυξημένη θνητότητα.

Ένα άτομο που έχει προβλήματα μνήμης και άνοια δυσκολεύεται με τις οδηγίες και την τήρηση των κανόνων σχετικά με τον κοροναϊό. Ενώ, οι σχετιζόμενες με την άνοια διαταραχές συμπεριφοράς και τα συνοδά προβλήματα υγείας, που συχνά συνυπάρχουν, επιτείνονται.

Όπως αναφέρει η κα Καπάκη, οι νέες μελέτες πλέον δείχνουν ότι οι άνθρωποι με άνοια έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται άτυπα και αργεί να γίνει αντιληπτή. Ο υψηλότερος κίνδυνος δεν προέρχεται απλώς και μόνο από τις συνέπειες της άνοιας, από την προχωρημένη ηλικία ή από την πιθανότερη έκθεση στον κορωνοϊό μέσα στους οίκους ευγηρίας. Μπορεί να οφείλεται επίσης και σε κάποια υποκείμενη γενετική αιτία, που εξηγεί τόσο τον κίνδυνο για άνοια όσο και για σοβαρή Covid-19.

«Είναι χρέος όλων μας με κάθε τρόπο να προστατεύουμε τον ευάλωτο αυτόν πληθυσμό, καθώς και να παρέχουμε βοήθεια στα άτομα που τους φροντίζουν» επισημαίνει κλείνοντας η καθηγήτρια κα Καπάκη.