Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι 6 συμβουλές των ψυχολόγων στους γονείς για τα παιδιά-θύματα των πυρκαγιών



Τα τραύματα από μία μεγάλη καταστροφή δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.Ειδικα τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και γι αυτό οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην επούλωσή τους.

Στη στήριξη των παιδιών μετά από ένα καταστροφικό γεγονός αναφέρθηκαν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Μέριμνα, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις από τις πυρκαγιές στην Αττική. Μια στήριξη που μπορεί εκ πρώτης όψεως και με τόσες μεγάλες απώλειες αλλά και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, να μοιάζει πολυτέλεια αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μείζονα ανάγκη των παιδιών που πρέπει να καλυφθεί. Με ανάρτησή τους στον λογαριασμό της Μέριμνας στο facebook δύο ψυχολόγοι του φορέα δίνουν χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση τραγικών συμβάντων όπως η πυρκαγιά στο Μάτι σε ό,τι αφορά τα παιδιά.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από χθες το βράδυ έχουμε γίνει όλοι θεατές, μεταξύ άλλων και παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες» αναφέρουν οι ειδικοί της Μέριμνας.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά

Έξι συμβουλές από τους ειδικούς:

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.

• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρείστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.

• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζεται με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.

• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.

• Διατηρείστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.