Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για δύο συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες dopingΟ Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για τα συμπληρώματα διατροφής, SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals καθώς περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες doping.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, παρά το γεγονός πως κυκλοφορούν στην Ευρώπη, είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα, ως συμπληρώματα διατροφής.

 
 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΕΟΦ, «περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα. Τα εν λόγω προϊόντα επιπλέον δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ ως συμπληρώματα διατροφής».

 

Οι επιστήμονες του ΕΟΦ εξηγούν πως εφόσον τα προϊόντα αυτά χορηγηθούν «μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με συγχορηγούμενα φάρμακα ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ακόμη πιο επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη».

«Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network).