Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Moderna: Πιθανώς στις αρχές του 2022 έτοιμο το εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον



Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής επιστήμονας της Moderna ανέφερε πως υποψιάζεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον ξεφεύγει από τα υφιστάμενα εμβόλια και αν αυτό αποδειχθεί μια επανασχεδιασμένη εκδοχή του εμβολίου θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ανέφερε ότι "εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα γνωρίσουμε αν τα εμβόλια που διαθέτουμε τώρα παρέχουν προστασία”. Πρόσθεσε ότι "αν χρειαστεί να παρασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν έτοιμο στις αρχές του 2022. Το καταπληκτικό με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό της Moderna, είναι ότι μας επιτρέπουν να κινηθούμε πολύ γρήγορα”.

 Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης κινητοποίησε εκατοντάδες άτομα του προσωπικού της την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη της μεταλλαγής Όμικρον.

Πάντως ο Μπάρντον θεωρεί ότι τα εμβολιασμένα άτομα διαθέτουν κάποιο βαθμό προστασίας, ανάλογα βέβαια με το πόσο διάστημα έχει περάσει από τον εμβολιασμό τους και για την ώρα η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος είναι να εμβολιαστεί με κάποιο από τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η Moderna από τις αρχές του 2021 έχει αναπτύξει μια συνολική στρατηγική όσον αφορά νέα "στελέχη ενδιαφέροντος”. Με βάση αυτή την στρατηγική, η εταιρεία έχει αναπτύξει την δυνατότητα να προβαίνει σε κλινικές δοκιμές των νέων στελεχών εντός 60 με 90 ημερών.