Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μήπως η αποχή από το φαγητό για κάποιες ώρες μας ωφελεί;



Η κατανάλωση του φαγητού της ημέρας μέσα σε 10 ώρες καθημερινά, φαίνεται πως μας κάνει καλό σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

 Πρόσφατη έρευνα από τους επιστήμονες του Salk Institute που δημοσιεύτηκε στο  Cell Metabolism  έδειξε ότι τα ποντίκια που δεν ακολούθησαν τα τακτικά γεύματα που θεωρούνταν απαραίτητα για το μεταβολισμό τους, μπορούσαν να προστατευτούν από την  παχυσαρκία και το μεταβολικό  σύνδρομο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να διορθωθούν αν όλες οι θερμίδες καταναλώνονται μέσα σε ένα  παράθυρο 10 ωρών.   

 Για πολλούς από εμάς, η ημέρα ξεκινά με ένα φλιτζάνι καφέ και τελειώνει με ένα  σνακ  πριν τον ύπνο 14 ή 15 ώρες αργότερα. Αν, όμως, περιορίσουμε την πρόσληψη φαγητού σε  10 ώρες την ημέρα  και τις υπόλοιπες μένουμε νηστικοί, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία, ανεξαρτήτως του βιολογικού μας ρολογιού. 

 Κάθε κύτταρο στον οργανισμό των θηλαστικών λειτουργεί σε έναν 24ωρο κύκλο, τον κιρκαδικό ρυθμό, γνωστό και ως το  βιολογικό μας ρολόι  , δηλαδή ο ημερήσιος μας κύκλος που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Στους ανθρώπους, για παράδειγμα, τα γονίδια για την πέψη είναι πιο ενεργά νωρίς μέσα στην ημέρα, ενώ τα γονίδια για την κυτταρική ανάπλαση είναι πιο ενεργά τη νύχτα. 


 Στο πλαίσιο πειράματος στο Panda lab, τα ποντίκια που είχαν 24ωρη πρόσβαση σε τρόφιμα με πολλά λιπαρά έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν μεταβολικές παθήσεις, όπως υψηλή χοληστερόλη, λιπώδη διήθηση του ήπατος και διαβήτη. Τα ίδια ποντίκια, όταν τα περιόρισαν να καταναλώνουν τις ίδιες τροφές πλούσιες σε λιπαρά, μέσα  σε 8 με 10 ώρες μέσα στην ημέρα  , αδυνάτησαν, βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση, αλλά και η υγεία τους. Το εργαστήριο απέδωσε τα οφέλη στο γεγονός ότι το φαγητό συγχρονίστηκε καλύτερα με το βιολογικό τους ρολόι, καθώς κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές όταν τα γονίδια της πέψης ήταν πιο ενεργά. 

 Στην τελευταία μελέτη, η ομάδα προσπάθησε να καταλάβει καλύτερα το ρόλο του κιρκαδικού ρυθμού στις μεταβολικές παθήσεις,  απενεργοποιώντας τα γονίδια  που διατηρούν το βιολογικό ρολόι σε ποντίκια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ήπατος, που ρυθμίζουν πολλές μεταβολικές λειτουργίες. Οι γενετικές βλάβες σε αυτά τα ποντίκια τα έκαναν επιρρεπή στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, τη λιπώδη διήθηση του ήπατος και την αυξημένη χοληστερόλη, ενώ αυτές οι παθήσεις κλιμακώνονταν όταν τους επέτρεπαν να καταναλώνουν λιπαρά φαγητά και τρόφιμα. 

Για να δουν αν ο περιορισμένος χρόνος φαγητού έπαιζε ρόλο σε αυτά τα ποντίκια, οι ερευνητές τα έθεσαν σε πρόγραμμα: η μία ομάδα είχε συνεχή πρόσβαση στο φαγητό και η άλλη μόνο για 10 ώρες μέσα στην ημέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα που μπορούσε να φάει όλες τις ώρες της ημέρας σημείωσε παχυσαρκία και μεταβολικές παθήσεις. Η ομάδα, όμως, που είχε πρόσβαση σε φαγητό μόνο για 10 ώρες την ημέρα παρέμεινε  λεπτή και υγιής  , παρ’ όλο που είχε απενεργοποιηθεί το βιολογικό ρολόι κι έτσι ήταν γενετικά προγραμματισμένη να αρρωστήσει. Αυτό έδειξε στους ερευνητές ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φαγητού μέσα σε 10 ώρες μέσα στην ημέρα, δεν οφείλονταν μόνο στο ότι τα γονίδια της πέψης ήταν πιο ενεργά αυτή την ώρα. Ελέγχοντας, λοιπόν, τον κύκλο τροφής και νηστείας των ποντικιών, μπόρεσαν να υπερκαλύψουν την έλλειψη ενός εσωτερικού ωραρίου, με ένα εξωτερικό.Όσο μεγαλώνουμε, ο κιρκαδικός ρυθμός μας  αποδυναμώνεται. 

 Αυτή η φθορά που σχετίζεται με την ηλικία παραλληλίζεται με αυξημένο ρίσκο για μεταβολικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις,  καρκίνο  και άνοια.Τα καλά νέα, όμως, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι μια  απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής,  όπως το να τρώμε όλο το φαγητό της ημέρας μέσα σε 10 ώρες, μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία, να απομακρύνει μεταβολικές παθήσεις και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την υγεία μας. Ο στόχος της επόμενης έρευνας, μάλιστα, είναι να μελετήσει το κατά πόσο αν τρώμε μέσα σε ένα παράθυρο 8-10 ωρών την ημέρα, μπορεί να εμποδίσει ή και να  αντιστρέψει   πολλές παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως και το πόσο εφαρμόζεται η παρούσα μελέτη στους ανθρώπους.