Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ίσως να σημάνει το τέλος του κορωνοϊού...



Η άφιξη της Όμικρον, της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική και από μέρες αρχίζει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, έγινε δεκτή με αγωνία και τρόμο. 

Η επίδραση του Όμικρον στην πανδημία

 Η αλήθεια είναι ότι η άφιξη του Όμικρον δεν είναι απαραίτητα ένα κακό νέο. Η επίδραση της νέας μετάλλαξης στην πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά της:

 1: Τη μεταδοτικότητά της.

 2: Την ικανότητά της να αποφεύγει τις επαγόμενες από το εμβόλιο ανοσοποιητικές άμυνες.

 Αν διαπιστωθεί ότι η Όμικρον μεταδίδεται εύκολα από ξενιστή σε ξενιστή, αποφεύγοντας τα εξουδετερωτικά αντισώματα και προκαλώντας σοβαρή ασθένεια, τότε η κατάσταση είναι πράγματι πολύπλοκη και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές!

«Αλλά αν η Όμικρον αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή μεν, που όμως προκαλεί ήπια συμπτώματα, τότε θα μπορούσαμε να χαμογελάσουμε και να πούμε ότι έχουμε καλά νέα, ακριβώς πάνω στα Χριστούγεννα», γράφει η συνεργάτις του σάιτ  στο The Atlantic, Rachel Gutman.

 Γιατί θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό

 Είναι πλέον αμετακίνητη άποψη πολλών ότι η ζωή μας θα βαδίζει πλάι πλάι με τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός ολόκληρης της ανθρωπότητας δεν φαίνεται να είναι κάτι εύκολο. Ακόμη και οι πλούσιες χώρες που είχαν μεγάλες ποσότητες εμβολίων δεν κατάφεραν να εμβολιάσουν το 100% του πληθυσμού, βρίσκοντας τείχος σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο από φόβο ή ιδεολογικούς λόγους.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι δυστυχώς πανάκεια: εξακολουθούν να μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας ή θανάτου (αν και σε μικρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα), αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση. 

Τέλος, ακόμα κι αν κάθε άνθρωπος στη Γη αποκτήσει ανοσία από εμβόλιο ή από μόλυνση, ο ιός θα μπορούσε να υποχωρήσει σε έναν από τους ζωικούς ξενιστές του και στη συνέχεια να επιστρέψει μεταλλαγμένος: αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αντίστροφη ζωονόσος» .

 Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη του ιού

 Πολλοί επιστήμονες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αναλογιζόμενοι για το μέλλον της πανδημίας. Ουδείς πιστεύει πλέον ότι η εξάλειψη της Covid-19 είναι ρεαλιστικός στόχος.  Ακόμη και ο Άντονι Φάουτσι, ο σύμβουλος ανοσολόγος στον Λευκό Οίκο στις αρχές Οκτωβρίου είχε δηλώσει: «Θα είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον και ίσως ποτέ, να εξαλειφθεί αυτός ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός».

 «Δεδομένου ότι αυτός ο εχθρός δεν μπορεί να νικηθεί, θα είχαμε όλοι περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν ήμασταν οπλισμένοι με σφεντόνα παρά με κανόνι», γράφει ξανά το The Atlantic.