Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Με τα εμβόλια Abdala και Soberana 2 ξεκινάει τους εμβολιασμούς η Κούβα



Η Κούβα έχει ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 χρησιμοποιώντας δύο εγχώρια εμβόλια προτού λάβουν πλήρη έγκριση, μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την υγεία καθώς σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να εμβολιάσει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό με τα εμβόλια Abdala και Soberana 2.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε στην Αβάνα την Τετάρτη για τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, με τους πρώτους εργαζόμενους σε άλλες επαρχίες να λαμβάνουν επίσης τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγεία, αυτή την εβδομάδα η Κούβα ανακοίνωσε τις περισσότερες νέες μολύνσεις Covid-19 στην Καραϊβική. Αν και τα ποσοστά των περιπτώσεων στο κομμουνιστικό κράτος είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα, τον Απρίλιο κατέγραψε τον χειρότερο μήνα σε μολύνσεις από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με 31.346 κρούσματα και 229 θανάτους. Οι αριθμοί συνέχισαν να αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι η Κούβα έχει πληθυσμό 11 εκατ.

Ο υπουργός δημόσιας υγείας, José Angel Portal Miranda, δήλωσε ότι αναμένει πλήρη έγκριση και για τα δύο εμβόλια τον Ιούνιο, αλλά ο κουβανικός νόμος επέτρεψε την παράκαμψη του βήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό καθιστά δυνατή την έναρξη της παρέμβασης σε ομάδες κινδύνου και περιοχές με υποψήφιους για κουβανικά εμβόλια», είπε μετά την ανακοίνωση της έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου Abdala, το τελικό στάδιο πριν από την κανονική έγκριση, ολοκληρώθηκαν την 1η Μαΐου, ενώ οι δοκιμές για το εμβόλιο Soberana 2 θα ολοκληρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Περισσότεροι από 300.000 Κουβανοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων σε δοκιμές και των πρώτων εργαζομένων.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι και τα δύο εμβόλια έχουν αποδειχθεί ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει τα δεδομένα των δοκιμών.

Η Κούβα επέλεξε να μην συμμετάσχει στον μηχανισμό Covax που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή να δεχτεί εμβόλια από συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα. Το νησιωτικό έθνος παράγει εμβόλια εδώ και χρόνια. Η μακρά εμπειρία στην παραγωγή εμβολίων και πολιτική της χώρας να μην εξαρτάται από άλλους για την προμήθεια εμβολίων βρίσκεται πίσω από αυτήν την απόφαση, σύμφωνα με τις αρχές.

Και τα δύο εμβόλια της Κούβας απαιτούν δύο δόσεις και ίσως προστεθεί μία τρίτη για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του ιού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 70% του πληθυσμού θα εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του έτους.