Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Με ψυχικές διαταραχές συνδέεται η δημιουργικότητα



Επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς και γενικά άτομα που ασκούν «δημιουργικά» επαγγέλματα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από ασθένειες όπως η διπολική διαταραχή.

Το συσχετισμό αυτό είχε επιβεβαιώσει πέρσι μελέτη του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες απαντώνται συχνότερα σε οικογένειες με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και σχιζοφρένεια.Η ίδια ομάδα ερευνητών επιβεβαιώνει τώρα τα ευρήματα, εξετάζοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία ψυχιατρικών διαγνώσεων, από τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μέχρι τη νευρική ανορεξία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο περιοδικό με θέματα ψυχιατρικής «Journal of Psychiatric Research», η διπολική διαταραχή είναι πιο συχνή σε άτομα με επιστημονικά ή καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως οι χορευτές, οι φωτογράφοι και οι συγγραφείς. Ιδιαίτερα οι συγγραφείς εμφανίζονται πιο συχνά μεταξύ των ασθενών που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή πάσχουν από σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και διαταραχές άγχους, ενώ είναι 50% πιθανότερο να θέσουν οι ίδιοι τέρμα στη ζωή τους, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δημιουργικά επαγγέλματα είναι πιο συνηθισμένα στους συγγενείς ασθενών με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, νευρική ανορεξία και, σε μικρότερο βαθμό, με αυτισμό. Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη δημιουργικότητα με τις ψυχικές ασθένειες, ενώ ορισμένες μελέτες αποδίδουν στον αυτισμό τη δημιουργική σκέψη προσωπικοτήτων όπως ο Δαρβίνος, ο Σωκράτης, ο Άινσταϊν, ο Ουόρχολ και ο Νεύτωνας.