Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 -

Ματίνα Παγώνη: Καθησυχαστική για τη ευλογιά των πιθήκων-"Είναι διαχειρίσιμη, υπάρχει εμβόλιο.."Αναφορά στην ευλογιά των πιθήκων έκανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, διευκρινίζοντας ότι γνώριζαν από παλιά την νόσο οι επιστήμονες, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν είναι πανδημία.

«Η ευλογιά δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό, τη γνωρίζαμε από παλιά» είπε και συμπλήρωσε: «στον κόσμο εκτός από Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα».

Στην συνέχεια η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός., ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες.

«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» υποστήριξε η κ. Παγώνη.

Τέλος, διευκρίνησε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών».