Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μανταρίνι: Ο μικρός αδερφός του πορτοκαλιού με τα πολλαπλά οφέλη σε σώμα και αδυνάτισμα



Είναι ο κολλητός του πιο αγαπημένου φρούτου, του πορτοκαλιού. Έχει έντονο χρώμα, κάτι που το κάνει σαγηνευτικό, ζουμερή υφή που ικανοποιεί στο έπακρον τον ουρανίσκο σου και μικρό μέγεθος για να χωράει στην τσάντα σου, αλλά και στο πιο μικρό μπολάκι στην κουζίνα. Μην ξεχνάς, εξάλλου, ότι όσο πιο συχνά βλέπεις τις τροφές μπροστά σου, τόσο πιο συχνά τις καταναλώνεις. Και το μανταρίνι έχει πολλά να σού προσφέρει. Γνωρίζεις τι;

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες 

Μπορεί να το μέγεθος του να μην σου γεμίζει το μάτι, όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά. Δύο μανιτάρια (ποια σταματάει μόνο στο ένα) προσφέρουν στο σώμα σου περισσότερα από 3 γρ. φυτικών ινών, ποσότητα ικανή να σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη και να ικανοποιήσεις υπέροχα το αίσθημα της λιγούρας που σου “χτυπά” την πόρτα λίγο μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες. 

Έχει ελάχιστες θερμίδες

Όχι, απλά λίγες. Ναι, σε αυτό το θέμα το μέγεθος του συγκεκριμένου φρούτου είναι αντιπροσωπευτικό των θερμίδων που προσθέτει στη σιλουέτα σου. Στην πραγματικότητα, την φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο αριθμός είναι πολύ μικρός, κάτι που σου επιτρέπει να γεμίσεις το μπολάκι των δημητριακών με φρέσκα μανταρίνια και να χορτάσεις, χωρίς να αυξήσεις τον αριθμό στη ζυγαριά. Το αντίθετο μάλλον…

Νικά την κατακράτηση υγρών

Ναι, το μανταρίνι, εκτός από ζουμερό, είναι και αρκετά διουρητικό. Ιδανικό, δηλαδή, για να αντιμετωπίσεις αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις φάει πολύ, ενώ εσύ στη δίαιτα μένεις πιστή. Η κοιλιά σου αποκτά ξανά επίπεδη όψη και εσύ παίρνεις μία ανάσα υγείας και χαράς.

Φροντίζει και το ανοσοποιητικό σου

Σταμάτα για ένα περίπου λεπτό ό,τι κάνεις και σκέψου πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή μας τον τελευταίο χρόνο. Θυμηθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε την υγείας και κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να την θωρακίσουμε. Το ανοσοποιητικό σου θωρακίζεται, η γρίπη ζορίζεται να σε “χτυπήσει” και εσύ έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο. Όλα αυτά χάρη στο μικρό, αλλά τόσο θαυματουργό, μανταρίνι.

Σε ηρεμεί

Καλό το σώμα, εξίσου σπουδαία, όμως, και η ψυχολογία μας – ειδικά το τελευταίο (αρκετό) διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μανταρίνι, ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη του, έχει και καταπραϋντική δράση, βοηθώντας σε να αποβάλλεις το άγχος και να ηρεμήσεις μετά από μία δύσκολη ημέρα. Συνεπώς, και να κοιμηθείς καλύτερα.

Αν ταλαιπωρείσαι από ζαλάδες, βρήκες το φάρμακο σου

Και είναι 100% φυσικό. Το μανταρίνι σταθεροποιεί τα υγρά στο στομάχι, διευκολύνει την πέψη και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις ζαλάδες – ακόμα και τις ναυτίες, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Super-food!

Κοιτάει και το δέρμα σου

Τα οξέα που απελευθερώνει το γλυκό μανταρινάκι εξαφανίζουν τις ελεύθερες ρίζες που κολλούν πάνω στα κύτταρα και ανανεώνει το δέρμα σου, μειώνοντας τη λιπαρότητα του.