Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοιός: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα..



Τον περασμένο Αύγουστο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είχε συστήσει σε εμβολιασμένους ή πρόσφατα νοσήσαντες, να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν έρχονται σε επαφή με κρούσμα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Νέες οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε νέες οδηγίες, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, για όσους είναι στενή επαφή κρούσματος. «Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς γύρω μας εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν εκτεθεί, έχουν έρθει, δηλαδή, σε στενή επαφή με κρούσμα κοροναϊού.

Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες μετά την έκθεση.

«Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως είναι οι κλειστές δομές. Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον».