Παρασκευή 03 Απριλίου 2020 -
Συννεφιά

12 °C

Σήμερα, 3. Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα του νέου θανατηφόρου ιού..Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον ιό αλλά και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο θανάσιμος κορονοϊός, με επίσημη ονομασία 2019-nCoV, έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και μολύνει τουλάχιστον 900 άλλους στην Κίνα από την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως τον ιό, ενώ επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει εκδώσει οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα συμπτώματα του ιού.

Τα συμπτώματα του ιού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Σύμφωνα με το CDC, ένα άτομο μπορεί να κινδυνεύει εάν έχει:

Πυρετό και συμπτώματα όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, μετά από ταξίδι στη Γουχάν ή σε στενή επαφή με κάποιον που ήταν άρρωστος και είναι υπό έρευνα για τον ιό τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει τον ιό.

Το CDC χαρακτήρισε την «στενή επαφή» ως περίπου 3 μέτρα «μέσα στο δωμάτιο» ενός ατόμου με κορονοϊό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό.

Ο οργανισμός είπε ότι εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στη Γουχάν και αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να «αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη», να καλέσετε τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας και να αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ που πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει να εξετασθούν για τον ιό και να το αναφέρουν στο υγειονομικό τμήμα της πολιτείας τους.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Οι κορονοϊοί όπως το 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να μολυνθούν από κοροναϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ή ακόμη και θάνατο.

Ο ιός εντοπίστηκε σε αγορά που πωλούσε ζώα και η κινεζική κυβέρνηση την έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Εδώ είναι οι προτάσεις του CDC και άλλων ειδικών της υγειονομικής περίθαλψης για το πώς να προστατευθείτε από τον ιό ενώ ταξιδεύετε:

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της πνευμονίας ή του κοινού κρυολογήματος, όπως βήχας ή ρινική καταρροή.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χειρός όταν είναι δυνατόν.
  • Αποφύγετε τις αγορές ζώων.