Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κορωνοϊός - Προσοχή: Τι λέμε στα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας



Η παραμονή στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό συνεχίζεται επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη ζωή και την ψυχολογία μικρών και μεγάλων.

Παρότι τα παιδιά έχουν μια έμφυτη προσαρμοστικότητα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ενδέχεται να επηρεάσει - αν δεν έχει ήδη επηρεαστεί -, τη συμπεριφορά τους.

Αν λοιπόν ως γονείς δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε τυχόν ξεσπάσματα των παιδιών σας ή αλλαγές στη διάθεσή τους, ακολουθείστε τις συμβουλές του εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά

Γνωρίζουμε ότι διανύουμεµε μια κατάσταση κρίσης και όπως κάθε κρίση έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι άνθρωποι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε δύσκολες καταστάσεις και να πορευτούμε µε ψυχική υγεία και ευεξία.

Αναφερόμαστε χωρίς συγκρίσεις σε συµπεριφορές και στάσεις των µελών της οικογένειάς µας (ενήλικες ή/και παιδιά) που θέλουμε να ενθαρρύνουμε (π.χ. στην υπευθυνότητά τους, στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, την πρωτοβουλία τους για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τη συνεργασία τους σε κάποια δραστηριότητα, την ευγένεια κλπ.).

Είναι ανακουφιστικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πως είναι φυσιολογικό να βιώνουν διαφορετικά και δυσάρεστα συναισθήματα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης και πως σταδιακά η καθημερινότητα θα επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς.

Αν νιώσουμε πως δεν τα καταφέρνουμε, λαμβάνουμε υπόψη πως μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούμε στα προσωρινά νέα δεδομένα, κι επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους µας σε περισσότερο εφικτούς και ρεαλιστικούς, όπως άλλωστε κάνουμε σε κάθε µας δυσκολία.