Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Πιθανή η μόλυνση με έναν εντελώς νέο τρόπο – Τι πρέπει να ξέρετε



Η εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19, έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ακόμα και τώρα, έναν χρόνο αργότερα, ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται και να αποτελεί έκπληξη και πρόκληση για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Επί του παρόντος, νέα στελέχη του κορονοϊού έχουν εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι πιο ανησυχητικές μεταλλάξεις εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός είναι περίπου 50% πιο μεταδοτικός από το αρχικό κυρίαρχο στέλεχος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνάει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη της COVID-19: οι ασθενείς μπορεί να μολυνθούν ταυτόχρονα με δύο διαφορετικά στελέχη του ιού!

Κορονοϊός: Βραζιλιάνοι ερευνητές βρήκαν δύο ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε δύο διαφορετικά στελέχη του ιού ταυτόχρονα.

Ερευνητές στη νότια Βραζιλία ανακάλυψαν δύο κρούσματα COVID-19 όπου οι ασθενείς είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο διαφορετικά στελέχη του ιού. Οι δύο ασθενείς, και οι δύο στα 30 τους, μολύνθηκαν με μια πρόσφατα αναγνωρισμένη παραλλαγή που εξαπλώνεται γύρω από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με την μελέτη τους, η οποία προ-δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα medRxiv, και οι δύο ασθενείς είχαν ήπια συμπτωματολογία και δεν νοσηλεύθηκαν. Εκδήλωσαν μόνο πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο. Μόλις δημοσιευθεί επίσημα, αυτή η μελέτη θα είναι η πρώτη που θα επιβεβαιώσει την πιθανότητα ταυτόχρονης μόλυνσης με πολλαπλά στελέχη του SARS-CoV-2, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κορονοϊός: Η ταυτόχρονη μόλυνση με διαφορετικά στελέχη μπορεί να συμβεί όταν κυκλοφορούν περισσότερες από μία μεταλλάξεις

Ο δρ. Fernando Spilki, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ιολόγος στο πανεπιστήμιο Feevale στο Rio Grande do Sul, δήλωσε στο Reuters ότι αυτά τα κρούσματα συν-μόλυνσης σημαίνουν ότι πολλές παραλλαγές του ιού πρέπει να κυκλοφορούν ευρέως στη Βραζιλία, καθώς η συν-μόλυνση μπορεί μόνο συμβαίνει όταν μεταδίδονται διαφορετικά στελέχη στην κοινότητα σε μεγάλες ποσότητες, είπε.

Κορονοϊός: Η ταυτόχρονη μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους

Αν και τα δύο κρούσματα συν-μόλυνσης που αναφέρθηκαν στη Βραζιλία ήταν ήπιες περιπτώσεις, ο δρ. Spilki λέει ότι οι αρνητικές συνέπειες των συν-λοιμώξεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε μεγάλη κλίμακα.

«Αυτές οι συν-λοιμώξεις μπορούν να δημιουργήσουν συνδυασμούς και να δημιουργήσουν νέες παραλλαγές ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Θα ήταν μια ακόμα εξελικτική πορεία για τον κορονοϊό», εξήγησε ο δρ. Spilki.