Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός : Το νέο ωράριο λειτουργίας για τα φαρμακεία- Αναλυτικά όλες οι περιοχές



Με νέο ωράριο λειτουργούν πλέον τα φαρμακεία σε πολλές περιοχές της χώρας, έπειτα από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα όλα τα φαρμακεία θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Το ωράριο αυτό έχει ήδη αρχίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά σε Πειραιά και Αχαΐα αρχίζει από αύριο.

Σύμφωνα με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) οι διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις θα ισχύουν κανονικά. Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αποφάσισε ότι μετά τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί αυξημένος αριθμός εφημερευόντων, καθώς και τα διανυκτερεύοντα.

Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας ανακοίνωσε πως το νέο ωράριο αφορά:

Τα φαρμακεία του Δήμου Πατρέων και όμορων Δήμων
Τα φαρμακεία των άλλων Δήμων αλλά και τα μονοεδρικά
Όσον αφορά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις, τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Αχαΐας θα λειτουργούν 17:00 έως 21:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα διανυκτερεύοντα της Πάτρας θα λειτουργούν 21:00 έως 09:00 της επομένης ημέρας.

Θεσσαλία, Ιωάννινα, Μαγνησία
Σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Ιωάννινα τα περισσότερα φαρμακεία θα λειτουργούν 08.30 π.μ. έως και 16.30′ μ.μ. Στη Θεσσαλία οι ώρες αυτές θα ισχύσουν από την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Στους άλλους δύο νομούς από αύριο.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας αποφάσισαν ότι οι νέες ώρες λειτουργίας αφορούν τις περιοχές με δύο ή περισσότερα φαρμακεία. Φυσικά ισχύουν για τις εργάσιμες ημέρας (Δευτέρα έως και Παρασκευή).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι τις ανάγκες των πολιτών τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες θα καλύπτουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι ειδικά στην Δημοτική Ενότητα Βόλου τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα λειτουργούν 08:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ. Τα διανυκτερεύοντα θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Επιπλέον, οι ομάδες εφημερίας θα διπλασιαστούν τις μέρες από Δευτέρα έως και Σάββατο. Την Κυριακή οι εφημερίες θα γίνονται όπως ίσχυε έως σήμερα.

Αντίστοιχα, τα εφημερεύοντα στη Νέα Ιωνία θα είναι δύο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όπως μέχρι σήμερα ήταν διαμορφωμένες οι ομάδες.

Τρίκαλα, Κοζάνη, Κορινθία
Στους νομούς Τρικάλων και Κοζάνης το νέο ωράριο λειτουργίας έχει ήδη αρχίσει από τις 24 Μαρτίου 2020. Στα φαρμακεία της Κορινθίας θα αρχίσει αύριο Πέμπτη 26 Μαρτίου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων ανακοίνωσε ότι σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Φαρκαδόνα και Πύλη το ωράριο είναι 08:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. Τα εφημερεύοντα και τα επικουρικά θα λειτουργούν 16:00 έως 21:00. Τα διανυκτερεύοντα 21:00 μ.μ. έως 09:00 το επόμενο πρωί. Τα μονοεδρικά θα λειτουργούν 09:00-17:00.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης αποφάσισε υποχρεωτική λειτουργία των φαρμακείων 08:30-16:30. Οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις ισχύουν κανονικά.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας αποφάσισε να λειτουργούν συνεχώς τα φαρμακεία-μέλη του 08:00-16:00. Ωστόσο όσα ήδη άνοιγαν στις 08:30 το πρωί, μπορούν να προσαρμόσουν αναλόγως τις ώρες λειτουργίας τους. Οι νέες ώρες θα ισχύσουν από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 6 Απριλίου. Ύστερα το θέμα θα επανεξεταστεί.

Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο
Νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων-μελών τους αποφάσισαν οι αντίστοιχοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης. Είναι συνεχές, 08:30-16:00 καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου αποφάσισε ακόμα ότι εξαίρεση στις νέες ώρες λειτουργίας αποτελεί το φαρμακείο της τοπικής κοινότητας Μελιδονίου. Αυτό θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00.

Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία της Κρήτης. Αυτά θα λειτουργούν κατά περίπτωση, όπως προσδιορίζεται από τους οικείους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Καστοριά, Κιλκίς, Έβρος
Οι ώρες λειτουργίες των φαρμακείων στην Καστοριά, το Κιλκίς και τον Έβρο θα είναι 08:00-16:00 για τις καθημερινές. Στη συνέχεια, στην Καστοριά θα λειτουργεί το φαρμακείο της διημέρευσης έως τις 21:00. Ύστερα θα λειτουργεί το φαρμακείο της διανυκτέρευσης, σύμφωνα με ενημέρωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς.

Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς ανακοίνωσε ότι μετά τις 16:00 θα συνεχίζουν τα φαρμακεία υπηρεσίας. Υπενθυμίζει επίσης ότι μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες με κλειστές πόρτες, από τις θυρίδες ασφαλείας.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, τέλος, ανακοίνωσε ότι τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα εφημερεύοντα/διανυκτερεύοντα.

Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία
Και σε αυτές τις περιοχές οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τις 08:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. Στη Θεσπρωτία το νέο ωράριο έχει ήδη αρχίσει, ενώ σε Εύβοια και Ηλεία θα αρχίσει αύριο Πέμπτη 26 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας οι νέες ώρες λειτουργίες αφορούν:

Τη Χαλκίδα
Την Αρτάκη
Το Βασιλικό
Τη Δροσιά

Μετά τις 16:00 μ.μ. η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται στα εφημερεύοντα, τα οποία θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας ανακοίνωσε ότι, πέραν των νέων ωρών, το πρόγραμμα των εφημεριών μένει ως έχει. Το ίδιο και η λειτουργία των μονοεδρικών.

Στα εφημερεύοντα/ διανυκτερεύοντα, εξ άλλου, θα εξυπηρετούνται μετά το απόγευμα και οι πολίτες της Θεσπρωτίας, όπως ανακοίνωσε ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Χίος, Πέλλα, Φλώρινα, Αμύνταιο
Σε Χίο και Πέλλα οι ώρες λειτουργίας των φαρμακείων είναι 08.30-16:00 Δευτέρα έως Παρασκευή και ισχύουν για όλα. Από κει και πέρα, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στα εφημερεύοντα/διανυκτερεύοντα.

Το ίδιο ωράριο ισχύει τις καθημερινές και στα φαρμακεία των δημοτικών κοινοτήτων Φλώρινας και Αμυνταίου. Ωστόσο, εκείνα των τοπικών κοινοτήτων του νομού Φλωρίνης συνεχίζουν να λειτουργούν όπως ίσχυε, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Φλώρινας.

Στην πόλη της Φλώρινας, εξ άλλου, θα λειτουργούν τα Σάββατα τέσσερα φαρμακεία (08:00-14:30). Στη συνέχεια θα παραμένει ανοικτό μόνο το εφημερεύον/ διανυκτερεύον. Τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα παραμένουν ως έχουν. Όσον αφορά την πόλη του Αμυνταίου, τα Σάββατα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα (ένα φαρμακείο). Σε περίπτωση ανάγκης θα προστεθούν εφημερεύοντα από τον κατάλογο του Συλλόγου.

Πηγή: iatropedia