Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Εμβόλιο αμερικανικής εταιρείας εισέρχεται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών



Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το εμβόλιό της κατά του νέου κορωνοϊού θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.

Συνολικά 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την - καθοριστική - φάση στις ΗΠΑ· οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο). Ο πρώτος στόχος της δοκιμής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η δοκιμή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον της νόσου η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 575.000 ανθρώπους επί συνόλου 13 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.

Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, αποσκοπεί να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες ώστε να αναπτύξει προληπτικά αντισώματα και να προστατευθεί από τον κορωνοϊό.

Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού - δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορωνοϊό - στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, γνωστοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες χθες Τρίτη με ανακοίνωσή τους που δημοσίευσε η επιθεώρηση New England Journal of Medicine.