Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορεσμένα λιπαρά: Να τρώμε λίγα ή καθόλου;



Ο αποκλεισμός των κορεσμένων λιπαρών αντί για τη μερική μείωσή τους ενδέχεται να σημαίνει ότι χάνουμε και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

 

Τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα, το κρέας και το τυρί, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε λίπος, αλλά περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Πληθώρα επιστημόνων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημοσίευσαν μελέτες που ζητούν να μη «δαιμονοποιούνται» τα κορεσμένα λίπη.

Τέτοιου είδους λίπη βρίσκονται στο γάλα, το τυρί, το κρέας, το βούτυρο και τη σοκολάτα και παρόλο που συνδέονται κατά κόρον με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαθέτουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

«Η σύσταση του αποκλεισμού των κορεσμένων λιπαρών μπορεί να προκαλέσει και μείωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών», αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφίμων μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ίδια όμως τρόφιμα παρέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο διευθύνων της μελέτης, Δρ. Astrup, και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι «το προγενέστερο ενδιαφέρον στη μείωση των κορεσμένων λιπών έχει οδηγήσει σε περισσότερες τροφές με trans – λιπαρά».

«Τα επεξεργασμένα αυτά τρόφιμα παρασκευάζονται με την προσθήκη υδρογόνου σε φυτικά έλαια και αφορούν περισσότερο τα τηγανητά τρόφιμα, τα οποία γνωρίζουμε πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να νομίζουν ότι δε χρειάζεται να μειώσουν τα κορεσμένα λίπη. Αντίθετα, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Μπορούν να καταναλώσουν σχεδόν τα πάντα αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν το μέτρο και την καθημερινή γυμναστική, έστω και με τη μορφή της χαλαρής βόλτας», καταλήγουν οι ερευνητές.