Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κικίλιας: Με έξοδα του ΕΟΠΥΥ 46χρονος μεταβαίνει στη Γερμανία για σοβαρή επέμβαση



Στην έκκληση 46χρονου για οικονομική βοήθεια, ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό για σοβαρή επέμβαση, ανταποκρίθηκε άμεσα το υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αποφάσισε η δαπάνη να καλυφθεί με έξοδα του ΕΟΠΥΥ.

Ο 46χρονος από την Καβάλα, που πάσχει από σπάνιο όγκο στο πρόσωπο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με το iatropedia έδωσε εντολή να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ τα έξοδα (40.000 ευρώ) για την επέμβαση και νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Στην πρώτη αίτηση που έκανε στον ΕΟΠΥΥ, έλαβε την απάντηση, ότι ο Οργανισμός μπορεί να καλύψει μόνο 7.000 ευρώ από το συνολικό ποσό, οπότε ο 46χρονος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του στα social media, αλλά και σε τοπική εφημερίδα της Καβάλας, ώστε να ζητήσει βοήθεια από τους συμπολίτες του.

Στην έκκλησή του ανταποκρίθηκε τελικά το υπουργείο Υγείας, οπότε με ανακοίνωσή του ο 46χρονος ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους ότι η επέμβαση δρομολογήθηκε για τις αρχές Μαρτίου, μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Όπως ανέφερε ο 46χρονος του τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κικίλια, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι τα έξοδα της επέμβασής του θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ.

Η οδύσσεια του 46χρονου αρτοποιού

Στην αρχική επιστολή, όπως αναφέρει το iatropedia, του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Καβάλας ο 46χρονος, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος σε φούρνο, ανέφερε ότι την Άνοιξη του 2012 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένας μικρός όγκος στο πρόσωπό του.

(Σκληρή εικόνα) 

 

Απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μετά από αναμονή 4 ετών υποβλήθηκε τελικά σε επέμβαση εμβολισμού. Η επέμβαση, όμως, χειροτέρεψε το πρόβλημά του, με αποτέλεσμα ο όγκος να επεκταθεί σχεδόν σε όλοκληρη την αριστερή πλευρά του προσώπου του. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αρκετούς γναθοχειρουργούς (ακόμη και στρατιωτικούς) για να λάβει από παντού την απάντηση, ότι η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, καθώς απαιτείται εξειδίκευση αλλά και εξοπλισμός, που στη χώρα μας δεν είναι διαθέσιμος.

Το ίδιο έγινε και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σύμφωνα με την επιστολή του 46χρονου αρτοποιού:

«Από το 2018 έως και σήμερα απευθύνθηκα στο τμήμα γναθοχειρουργικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Εισήχθηκα τρεις φορές στο χειρουργείο για την επέμβαση. Και τις τρεις φορές η επέμβαση τελικά ακυρώθηκε γιατί όπως μου είπε ο καθηγητής Χρήστος Περισανίδης Χρήστος δεν είχε στη διάθεση του τα κατάλληλα μέσα. Η επέμβαση, μου είπε, ότι είναι επικίνδυνη για τη ζωή μου λόγω πιθανής αιμορραγίας που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί. Μου χορήγησε πιστοποιητικό νοσηλείας στο οποίο ρητά αναφέρει ότι χρήζω επέμβασης η οποία δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».

Με τη βοήθεια του καθηγητή στα τέλη του 2019, απευθύνθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Eberswalde (κοντά στο Βερολίνο). Εκεί τον εξέτασαν και δέχθηκαν να τον υποβάλλουν στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση. Το κόστος -όπως τον ενημέρωσαν γραπτώς- ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 40.000 ευρώ.

«Ο ΕΟΠΥΥ στον οποίο κατέθεσα τα έγγραφα μου με ενημέρωσε ότι καλύπτει μόνο τα επιπλέον 7.000 ευρώ περίπου, κόστος νοσηλίων. Δεν καλύπτει τις αμοιβές των 5 ειδικών γιατρών που θα εμπλακούν στην χειρουργική επέμβαση. Από τότε μέχρι και σήμερα προσπαθώ να βρω τα χρήματα για την επέμβαση αφού αδυνατώ να καλύψω το ποσό. Στο μεταξύ είμαι άνεργος. Η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω την δουλειά που έκανα”, τονίζει στην επιστολή του ο 46χρονος, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια των συμπολιτών του για να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Το ραντεβού του μάλιστα με το νοσοκομείο έχει οριστεί για τις 8 Μαρτίου.

Το σωτήριο τηλεφώνημα

Πάνω στη μεγάλη απελπισία του ο 46χρονος ζήτησε τη βοήθεια βουλευτών, πολιτευτών, αλλά και ανθρώπων με οικονομική επιφάνεια. Ο χρόνος, ωστόσο, πίεζε υπερβολικά και το εγχείρημα φαινόταν δύσκολο. Πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή, όμως, χτύπησε το τηλέφωνό του.

Στην άλλη γραμμή ήταν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας, ο οποίος τον ενημέρωνε για τα ευχάριστα:

«Σήμερα το πρωί (Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020) επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Υγείας. Ο κ. Αρβανιτάκης μου είπε ότι κατ’ εντολή του Υπουργού Βασίλη Κικίλια ο ΕΟΠΥΥ (ΕΦΚΑ) θα αναλάβει όλα τα έξοδα της επέμβασης που πρέπει απαραίτητα να κάνω. Αυτή θα γίνει στη Γερμανία, αρχές Μαρτίου. Εξ αυτού του λόγου παρακαλώ να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια για να συγκεντρωθούν χρήματα», ανέφερε ο 46χρονος.