Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο με τις ελάχιστες θερμίδες και τις πολλές βιταμίνες



Οι περισσότεροι απο εμάς το καλοκαίρι επιλέγουμε να δροσιζόμαστε τρώγοντας καρπούζι. Το καρπούζι (Citrullus lanatus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και φαίνεται να κατάγεται από την έρημο Καλαχάρι της Αφρικής.

Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει μόνο 46 θερμίδες. Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού κι άρα σας προστατεύει από την επικίνδυνη αφυδάτωση μιας και πολλοί "ξεχνάμε" να πιούμε νερό μερικές φορές...

Το καρπούζι έχει κάλιο, πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Το καρπούζι έχει επίσης βιταμίνη Α, μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C.

Έχει ακόμη λυκοπένιο, λουτείνη, ζεαξανθίνη και  κρυπτοξανθίνη. Οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

 

Όσον αφορά το λυκοπένιο, 100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4532 µg λυκοπενίου. Το λυκοπένιο δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι. Το λυκοπένιο βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη. 

Ακόμη και τα άσπρα κομμάτια του καρπουζιού, που είναι κοντά στη φλούδα, περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αυτό το μέρος του φρούτου, υπάρχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Τα δε σπόρια του καρπουζιού περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.