Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 -
Μερική συννεφιά

2 °C

Σήμερα, 25. Ιανουαρίου 2022

Η καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D στα βρέφη γίνεται υπογλώσσιαΤη σημασία της βιταμίνης D στον οργανισμό των βρεφών επεσήμανε πρόσφατα η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η οποία και σύστησε σε όλους τους παιδιάτρους να προτείνουν στους γονείς των μωρών, τα οποία είτε θηλάζουν, είτε καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο βρεφικής φόρμουλας καθημερινά, την ενίσχυση της κατανάλωσης σε βιταμίνη D, μέσω ειδικών συμπληρωμάτων και με τη χρήση σπρέι για καλύτερη απορρόφηση.

Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου με αποτέλεσμα τη λεγόμενη υπασβεστιαιμία, η οποία με την σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη ραχίτιδα, δηλαδή την παραμόρφωση των οστών και του σκελετού. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο σήμερα τα βρέφη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ακόμα και στη χώρα μας, είναι ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D όσο κυοφορούν και δεν μεριμνούν καταλλήλως για την αποκατάσταση τους.

Σύμφωνα με τον Dr Charles Heard, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Cardiff, υπάρχει τρόπος για να λάβει ένα βρέφος το απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή του συμπλήρωμα. Το μυστικό είναι να το πάρει υπογλώσσια, καθώς ο μηχανισμός απορρόφησης μέσω της υπογλώσσιας πρόσληψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόσληψη βιταμινών. Ο συγκεκριμένος τρόπος απορρόφησης βασίζεται στο πλούσιο φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε όλες τις τελευταίες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχτεί ότι η απορρόφηση της βιταμίνης D3 στη φαρμακοτεχνική μορφή αερολύματος, από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, είναι σημαντικά καλύτερη από άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, ιδιαίτερα όταν ο ψεκασμός γίνεται στο υπογλώσσιο. Σε σύγκριση με τη φαρμακοτεχνική μορφή της μαλακής κάψουλας, η χορήγηση με ψεκασμό φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό πάνω από δύο φορές.

Αναλύοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας,  ο Δρ. Νικόλαος Δρακούλης, επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σημειώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα βρέφη, αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής τους, δεδομένου ότι δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από τις τροφές, αλλά ούτε και από τον ήλιο, καθώς όπως λέει, τα μωρά έως έξι μηνών δεν κάνει να τα βλέπει ο ήλιος, ενώ τα μεγαλύτερα πρέπει να φορούν πάντα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και να μην εκτίθενται ποτέ στην υπεριώδη ακτινοβολία, όταν οι ακτίνες είναι κάθετες.

Αναφορικά με τη χρήση του σπρέι ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό δίνει την δυνατότητα στη μητέρα να το χρησιμοποιήσει εύκολα και στο βρέφος να το λαμβάνει ευχαρίστως. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός μπορεί να γίνει πάνω στη θηλή και από εκεί με τον θηλασμό να το προσλάβει.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μορφή σπρέι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό, πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά δισκία ή τις κάψουλες.