Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η γυμναστική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία



Τα ομαδικά αθλήματα αλλά και γενικότερα η τακτική σωματική άσκηση συντελούν σε καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίων ατόμων στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry.

Το μέγιστο όφελος το αποκόμιζαν τα άτομα που γυμνάζονταν για 45 λεπτά τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ εξέτασαν στοιχεία για 1,2 εκατομμύρια άτομα και από τις 50 Πολιτείες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Behavioural Risk Factor Surveillance System survey το 2011, το 2013, και το 2015.

Η έρευνα είχε συγκεντρώσει δημογραφικά χαρακτηριστικά για τους συμμετέχοντες καθώς και πληροφορίες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά σχετικές συμπεριφορές τους, ενώ έλαβε υπόψη και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές στη συνέχεια έκαναν συνδυαστική ανάλυση των παραπάνω δεδομένων με όλες τις μορφές σωματικής δραστηριότητας, από τις δουλειές του σπιτιού, την κηπουρική, το ψάρεμα, την ποδηλασία, το τρέξιμο και το σκι έως και τις ασκήσεις στο γυμναστήριο.

Η γυμναστική είναι γνωστό ότι μειώνει την καρδιαγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη, και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, αλλά είναι λιγότερο σαφής η σχέση της με την ψυχική υγεία.

Στην παρούσα μελέτη οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί να υπολογίσουν πόσες ημέρες τον τελευταίο μήνα θεωρούσαν ότι η ψυχική τους υγεία δεν ήταν καλή λόγω άγχους, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων. Επίσης είχαν ερωτηθεί πόσο συχνά γυμνάζονταν τις τελευταίες 30 ημέρες, πέραν της σωματικής δραστηριότητας για επαγγελματικούς λόγους.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αυτο-αναφορά σωματικών ζητημάτων, το ιστορικό διάγνωσης κατάθλιψης και η επαγγελματική κατάσταση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν 3,4 ημέρες κακής ψυχικής υγείας ανά μήνα.

Συγκριτικά με όσους ανέφεραν ότι δεν γυμνάζονταν καθόλου, όσοι δήλωσαν ότι αθλούνταν ανέφεραν 1,5 λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας κάθε μήνα, μείωση 43,2%.

Ο αριθμός των ημερών κακής ψυχικής υγείας ήταν μεγαλύτερος στα άτομα που είχαν προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης, στους οποίους η γυμναστική σχετίστηκε με 3,75 λιγότερες ημέρες κακής ψυχολογίας συγκριτικά με όσους δεν ασκούνταν, μείωση ίση με 34,5%.

Όλες οι μορφές σωματικής άσκησης σχετίστηκαν με βελτιωμένη ψυχική υγεία αλλά η ισχυρότερη σχέση για όλους ήταν η ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, αερόβια γυμναστική, και η εγγραφή στο γυμναστήριο.

Αλλά ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού συντελούσαν σε βελτιωμένη ψυχική υγεία, καθώς μείωναν κατά 10% της κακές ημέρες.

Το πόσο τακτικά και πόσο γυμνάζονταν οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σημαντικά. Τα άτομα που αθλούνταν τρεις με πέντε ημέρες την εβδομάδα είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνα που γυμνάζονταν λιγότερο ή περισσότερο.

Η άθληση για 30-60 λεπτά σχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση των ημερών κακής ψυχικής υγείας, ενώ μικρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε άτομα που αθλούνταν 90 ή περισσότερα λεπτά την ημέρα, ενώ όσοι γυμνάζονταν πάνω από τρεις ώρες ημερησίως είχαν την χειρότερη ψυχική υγεία, συγκριτικά με την απουσία εκγύμνασης.