Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα



Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά κουρασμένοι και πρέπει να μαγειρέψετε, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ξεφλουδίσετε τις πατάτες ή ένα βουνό... από λαχανικά.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να περάσετε αυτή την ταλαιπωρία, όχι μόνο γιατί έτσι θα αποφύγετε την κούραση, αλλά γιατί θα ωφελήσετε πραγματικά την υγεία σας, σύμφωνα με την Αμερικανίδα διατροφολόγο Carolyn Brown.
Όπως τονίζει, οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτες ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Όταν όμως τα ξεφλουδίζετε, τους αφαιρείτε τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ασθένειες και κρατούν σε φόρμα τον οργανισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήλο, η φλούδα του οποίου περιέχει το 1/3 των θρεπτικών συστατικών του, όπως η η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και το κάλιο.
Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες: στις φλούδες υπάρχουν τουλάχιστον οι μισές φυτικές ίνες που σας βοηθούν να είστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και πολύ περισσότερο ασβέστιο και σίδηρος απ' ότι στο περιεχόμενό τους.
Γενικά, στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών βρίσκονται οι μισές φυτικές ίνες τους.
Επιπλέον, καταναλώνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα, ενισχύετε τη γεύση των φαγητών και μειώνετε τον χρόνο προετοιμασίας τους.
Η Brown συστήνει να τρώμε με τη φλούδα τα μήλα, τα αχλάδια, τα αγγούρια, τα καρότα, τις μελιτζάνες, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες.
Σε ότι αφορά στα εσπεριδοειδή, προτείνει να τα αποθηκεύουμε και να τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα (π.χ. κοτόπουλο ή ψάρι) ως ενισχυτικό της γεύσης.

ΠΗΓΗ: onmed.gr