Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιατί δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε;



Η δεκαετία των 40 έρχεται με πολλά πολύτιμα δώρα και μαθήματα: έχουμε μεγαλύτερη σοφία, γνωρίζουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για να λέμε όμως όλη την αλήθεια, υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε, με μία από τις κυριότερες να είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε να χάσουμε κιλά. Ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ θέμα με το βάρος τους, ίσως καθώς μεγαλώνετε εντυπωσιαστείτε με το πόσο αλλάζει το σώμα σας και συγκεκριμένα το βάρος σας.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Μειωμένος μεταβολισμός

Ο βασικός λόγος που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε είναι η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μας, δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο καίμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το φαγητό. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει επειδή όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μας μάζα. Ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας. Παράλληλα, οι ορμονολογικές (εν)αλλαγές επηρεάζουν επίσης τον μεταβολισμό μας, ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Η λύση: Δεδομένου ότι όσο μεγαλώνουμε καίμε λιγότερες θερμίδες, θα πρέπει να προσαρμόσουμε αντίστοιχα και τη διατροφή μας, ώστε να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Μη φαντάζεστε κάποια δραματική αλλαγή ή κάποια ακραία δίαιτα: 100 θερμίδες λιγότερες σε καθημερινή βάση είναι αρκετές.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να έχουμε πιο έντονο άγχος και περισσότερες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα λιγότερες αντοχές και πιο περιορισμένο χρόνο να γυμναστούμε. Για να μην αναφέρουμε ορισμένες ενοχλήσεις στη μέση που μας κρατάνε μακριά από τη γυμναστική. Ως αποτέλεσμα καίμε λιγότερες θερμίδες από όσες συνηθίζαμε και κατ’ επέκταση βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται.

Η λύση: Ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας ένα είδος ήπιας γυμναστικής που μας ευχαριστεί. Για παράδειγμα, η γιόγκα, οι ασκήσεις Pilates, το περπάτημα και το κολύμπι είναι εξαιρετικοί τρόποι να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και την ευλυγισία μας.

Κακή ποιότητα ύπνου

 Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και τη δυσκολία απώλειας βάρους. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να αυξάνει την όρεξή μας για φαγητό και συγκεκριμένα για λιπαρά και υδατάνθρακες, μπλοκάροντας την ικανότητά μας να αδυνατίσουμε. Πολλοί άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, ειδικά οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Η λύση: Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο. Έτσι, αποφεύγουμε να περνάμε χρόνο μπροστά στις οθόνες προτού κοιμηθούμε και καθιερώνουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου ώστε να ρυθμίσουμε το εσωτερικό μας «ρολόι». Παράλληλα, λίγες ώρες προτού κοιμηθούμε αποφεύγουμε τις διεγερτικές τροφές (π.χ. καφεΐνη, αλκοόλ) και επιλέγουμε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.