Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να ζεσταίνουμε το φαγητό μέσα σε πλαστικό τάπερΈνας γαστρεντερολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Saurabh Sethi δήλωσε ότι δεν πρέπει να ζεσταίνουμε το φαγητό μας στο φούρνο μικροκυμάτων, σε πλαστικό δοχείο, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων από τις χημικές ουσίες που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή των πλαστικών τάπερ.

«Πολλά πλαστικά περιέχουν ενώσεις που διαταράσσουν τις ορμόνες, όπως τη BPA (δισφαινόλη Α), οι οποίες μπορούν να μολύνουν το φαγητό σας όταν θερμαίνονται. Μην ζεσταίνεται το φαγητό σε πλαστικό δοχείο στα μικροκύματα. Χρησιμοποιείστε γυαλί».

Η δισφαινόλη Α και είναι μια σημαντική χημική ουσία που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές. Έρευνες την έχουν συνδέσει με την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακόμα, η απελευθέρωση χημικών ουσιών από ένα πλαστικό δοχείο γίνεται μεγαλύτερη όσο το δοχείο θερμαίνεται, άρα αυτό σημαίνει ότι όσες πιο πολλές φορές το κάνετε, τόσο πιο πολλά προβλήματα προκαλεί σε περίπτωση που θέλετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε.