Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Εγκαινιάζει τη μονοκλωνική θεραπεία ως «παθητικό εμβολιασμό»



Η Γερμανία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνει το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, την ίδια πειραματική θεραπεία που πιστεύεται ότι βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακάμψει από την Covid-19. Την ώρα που επικρατεί πανευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων αλλά και ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορΩνοϊού,  η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε 200.000 δόσεις για 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Λειτουργούν σαν παθητικός εμβολιασμός. Η χορήγηση αυτών των αντισωμάτων στα αρχικά στάδια μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να αποφύγουν μια πιο σοβαρή εξέλιξη», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn.

 Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα δοθεί σε πανεπιστημιακές κλινικές την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς να αποκαλύπτει τον προμηθευτή.

Η αμερικανική εταιρεία Eli Lilly έχει αναπτύξει παρόμοια θεραπεία, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

Η νέα θεραπεία είναι ένας συνδυασμός δύο εργαστηριακών αντισωμάτων, δηλαδή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις λοιμώξεις .

Τα αντισώματα προσκολλώνται σε διαφορετικά μέρη της πρωτεΐνης του ιού, παραμορφώνοντας τη δομή του και μετατρέποντας τον σε «κλειδί που χτυπήθηκε και δεν ταιριάζει πλέον στην κλειδαριά».

Η παραγγελία της Γερμανίας έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης απογοήτευσης για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα διάθεσης των εμβολίων, με την  Pfizer / BioNTech και AstraZeneca να επικαλούνται μείωση της παραγωγής.

Πηγή: ΕΡΤ