Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φυσικοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας φέτος τον χειμώνα



Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμινών για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας περίπου από την ηλικία των… δύο ετών. Όμως τείνουμε να αγνοούμε τη σημασία ενός άλλου σημαντικού θρεπτικού συστατικού: των φυτικών ινών, που, μαζί με τα προβιοτικά, συμβαίνει να είναι οι καλύτερες φίλες του περίφημου μικροβιώματος, της φυσικής χλωρίδας του εντέρου μας που έχει φανεί ότι συνδέεται άμεσα με τις ισχυρές άμυνες του οργανισμού μας.

Η προσθήκη άφθονων φρούτων και λαχανικών, αλλά και οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης στο εβδομαδιαίο μενού είναι αναγκαίο βήμα για την αύξηση των φυτικών ινών που καταναλώνουμε. Ενίοτε, όμως, έχουμε ανάγκη και από ένα συμπλήρωμα στη διατροφή μας – ιδίως στην περίπτωση που πρόκειται για μια τόσο ολοκληρωμένη λύση όσο το Moducare®, μια παγκοσμίως κατοχυρωμένη φόρμουλα φυτικών στερολών και στερολινών σε αναλογία 100:1, με κλινικά αποδεδειγμένη ανοσορρυθμιστική δράση, που αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σωστή διατροφή

Η λήψη συμπληρωμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε, το λέει και το όνομά τους: η παρουσία τους στην καθημερινότητά μας παίζει ρόλο υποστηρικτικό.

Ταυτόχρονα, η ποιότητα της διατροφής μας δεν κρίνεται μόνο από τα όσα περιέχει, αλλά και από εκείνα που αφήνει σκοπίμως εκτός. Για την θωράκιση της άμυνας του οργανισμού σου, βάλε σε μαύρη λίστα (ή έστω αραίωσε τις επαφές σου) με τις τροφές που περιέχουν τρανς και κορεσμένα λιπαρά, αλλά και τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά, τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Οι υπερβολές με το αλάτι και την καφεΐνη μπορούν επίσης να επιβαρύνουν τον οργανισμό σου προκαλώντας φλεγμονές – επομένως, απόλαυσέ τα με μέτρο.

Κατανάλωση υγρών

Ξέρεις ότι η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική όταν αρρωσταίνεις. Ήξερες, όμως, ότι μπορεί να σε βοηθήσει να δραπετεύσεις από τα κρυολογήματα ευθύς εξ αρχής; Το ίδιο το νερό δεν έχει κάποιου είδους «μαγική» επίδραση στο ανοσοποιητικό σου, όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η περιορισμένη αφυδάτωση σχετίζεται με την ήπια καταστολή του.

Θυμήσου: ενυδάτωση δεν είναι μόνο η κατανάλωση νερού. Οποιοδήποτε ρόφημα χωρίς αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου σου. Απλώς δώσε σημασία και στην ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στο καθένα.

8 ώρες ύπνου

Έχεις βαρεθεί να το ακούς, όμως με το χέρι στην καρδιά: πότε κοιμήθηκες τελευταία φορά οκτώ ώρες σερί; Έρευνες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος (και) για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου που «επιδιορθώνεται» την ώρα που κοιμάσαι. Αντιθέτως, όταν είσαι άυπνη, οι φλεγμονές αυξάνονται αποδυναμώνοντας τον οργανισμό και καθιστώντας τον ευάλωτο σε κάθε λογής εισβολείς.

Σωματική άσκηση

Ή τέλος πάντων όποια άσκηση σου είναι πιο ευχάριστη. Η γυμναστική, εκτός από το σώμα σου, ενδυναμώνει και τις άμυνες του οργανισμού σου, ο οποίος ενθαρρύνεται να παράγει αντισώματα. Ταυτόχρονα, έχει φανεί πως η κίνηση συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου.