Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έρχονται στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών



Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον ερχομό των πρώτων εμβολίων του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας στις 13 Δεκεμβρίου και ο στόχος είναι μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο ΕΜΑ και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Όπως έχει τονίσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Δηλαδή, πόνος και πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος και ρίγη. Οι συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Η δόση του Comirnaty θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg) και χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.