Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ερεθισμένα μάτια: Αυτές είναι οι 8 αιτίες..



Τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια προκαλούν έντονη ενόχληση και δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πάσχοντα.

Το κοκκίνισμα είναι αποτέλεσμα διαστολής ή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ματιού.

Είναι μια ιδιαίτερα συνηθισμένη κατάσταση, η οποία συχνά συμβαίνει σε περιόδους αλλεργιών, αλλά μπορεί να έχει και διαφορετικές αιτίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα της όρασης.

Ξηροφθαλμία: Η ξηροφθαλμία είναι μια επίπονη κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη επαρκούς εφύγρανσης των ματιών, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας ή ποσότητας δακρύων και μπορεί να επιδεινωθεί από τον καιρό, το κλιματιστικό ή την οθόνη του υπολογιστή.

Αλλεργική αντίδραση: Τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης, που οφείλεται σε διάφορα λουλούδια, σε σκόνη ακόμα και στην τρίχα από τα κατοικίδια.

Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά την εμμηνόπαυση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ξηρότητα και ερεθισμένα μάτια, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη ενόχληση.

Αϋπνία: Οι διαταραχές του ύπνου είναι ακόμα ένας παράγοντας, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και κοκκινίλα στα μάτια.

Ερεθισμοί από φακούς επαφής: Η συχνή εφαρμογή και η κακή χρήση των φακών επαφής, είναι συνήθειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό στα μάτια. Εάν φοράτε τους φακούς κατά τη διάρκεια του ύπνου ή αγγίζετε τα μάτια σας συχνά, είναι πιθανό να επιδεινώσετε τον ερεθισμό και να τραυματιστείτε.

Μολύνσεις των ματιών: Η επιπεφυκίτιδα, η βλεφαρίτιδα, η ραγοειδίτιδα, το κριθαράκι και το χαλάζιο είναι ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες μολύνσεις των ματιών, οι οποίες ευθύνονται για τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια.

Αλκοόλ: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού, προκαλώντας την κοκκινίλα.

Ενδοφθάλμια πίεση: Η μέτρηση της πίεσης των ματιών είναι σημαντικός παράγοντας για μια υγιή όραση.

Πηγή: onmed.gr